Aizliedz jaunas, ar nāves gadījumiem saistītas, psihoaktīvas vielas (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: mrzeta, CC BY-NC 2.0

Ceturtdien stājās spēkā Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) izdots pagaidu aizliegums trīs veselībai un dzīvībai bīstamām jaunām psihoaktīvām vielām - «metoksetamīns», «4F-BF» un «2-MeO-diphenidine». SPKC ir saņēmis starptautiskus brīdinājumus par visu triju vielu izplatību, lietošanu un izraisītām smagām sekām lietotāju veselībai. Divas vielas ir saistītas ar nāves gadījumiem, «Apollo» uzzināja SPKC.

Katra no minētajām vielām pieder atšķirīgai apreibinošu vielu grupai, bet vielu un tās saturošu izstrādājumu lietošana rada vienlīdzīgi nopietnus draudus indivīda veselībai, dzīvībai, kā arī apdraudējumu sabiedrībai kopumā. Nevienai no šīm, kā arī iepriekš aizliegtajām vielām nav noteikts vērtīgs pielietojums - nav norāžu par vielu izmantošanu rūpniecībā, saimnieciskajā darbībā vai ārstniecībā.

Viela metoksetamīns izplatīta visplašāk – 17 valstīs, t.sk. arī Latvijā, kur tā konstatēta divas reizes. Metoksetamīns pieder atkarību izraisošu vielu grupai ar nosaukumu arilcikloheksilamīni, bet tā iedarbība var līdzināties ketamīna izraisītai iedarbībai, radot smagu atkarību un bīstamību veselībai.

Lai gan pārējās vielas līdz šim Latvijā nav identificētas, tām noteikts aizliegums ņemot vērā to bīstamību cilvēku veselībai un izplatību citās valstīs. Par vielas «4F-BF» izplatību ziņojusi Polija, bet par vielas «2-MeO-diphenidine» izņemšanu ziņojusi Apvienotā Karaliste un Francija.

Aizliegums attiecas uz fiziskām un juridiskām personām, kuras izgatavo, iegādājas, glabā, pārvadā, pārsūta vai izplata minētās vielas. Saskaņā ar likumu «Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu liumīgās aprites kārtību», SPKC pagaidu aizliegumu nosaka uz laika periodu līdz 12 mēnešiem. Kā arī minētais likums paredz, ka no aizlieguma spēkā stāšanās dienas (šajā gadījumā š.g. 22.maiju) fiziskai un juridiskai personai vielas «metoksetamīns», «4F-BF» un «2-MeO-diphenidine» un tās saturoši izstrādājumi trīs darba dienu laikā jānodod Valsts policijai.

SPKC atgādina, ka šā gada 9.aprīlī stājās spēkā grozījumi Krimināllikumā, kas paredz kriminālatbildību par jauno psihoaktīvo vielu vai to saturošu izstrādājumu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu vai pārsūtīšanu realizācijas nolūkā vai realizēšanu. Šobrīd par minētajām darbībām draud brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem, piespiedu darbs vai naudas sods un policijas kontrole. Savukārt, ja minētās darbības izraisījušas smagas sekas, tiek piemērots sods ar brīvības atņemšana līdz pieciem gadiem vai citas likumā noteiktās sankcijas.

Līdz šim un turpmāk SPKC turpinās darbu pie operatīvas bīstamu vielu identificēšanas un aizliegšanas, tādējādi, pēc iespējas, novēršot veselībai un dzīvībai kaitīgu vielu lietošanu. Ieskaitot šo aizliegumu, SPKC būs izdevis aizliegumus 21 jaunai psihoaktīvai vielai.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu