Mīti un patiesība par botulīnu (20)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Mīti un patiesība par botulīnu:

Mīts: Botulīna toksīnu izmanto tikai estētiskajā medicīnā

Patiesība: Botulīna injekcijas izmanto arī ārstniecībā! Visplašāk to pielieto bērnu cerebrālās triekas, muskuļu distonijas un muskuļu «raustīšanās» ārstēšanā, kā arī pēc insulta spasticitātes simptomu mazināšanā.

Mīts: Botulīns ir kaitīgs

Patiesība: Medicīniskais botulīns ir drošs lietošanā un tiek ražots pēc ļoti stingriem nosacījumiem! Der iegaumēt – botulīna toksīns ir recepšu zāles un vienību daudzums, ko izmanto skaistumkopšanā un medicīnā, ir ļoti neliels, tāpēc veselībai draudus nerada.

Mīts: Botulīna injekcija ir ķirurģiska procedūra

Patiesība: Botulīna injekcija nav ķirurģiska procedūra, jo tās laikā netiek veikti griezumi. Botulīna injekciju veic ar ļoti smalku adatiņu. Tai nav nepieciešama speciāla sagatavošanās, anestēzija vai atveseļošanās laiks!

Mīts: Botulīna toksīna iedarbība ir mūžīga

Patiesība: Injekciju iedarbība ilgst vidēji 6 līdz 9 mēnešus. Botulīns uz laiku bloķē nervu impulsu pārvadi muskuļos. Dabiskā veidā nervu impulsu pārvadei atjaunojoties, muskulis atsāk strādāt.

Mīts: Botulīna injekcijas ir dārgas un nepieejamas

Patiesība: Injekcijas ir pieejamas visās labākajās Latvijas plastikas un dermatoloģijas klīnikās! To cena ir atkarīga no injicējamā preparāta daudzuma un ārsta darba.

Mīts: Botulīna injekcijas ir sāpīgas un izraisa daudz blakusparādību

Patiesība: Botulīna injekcijas nav sāpīgākas par jebkuru citu injekciju ar smalku adatiņu - pacienti tās salīdzina ar oda kodumu. Savukārt blakusparādības visbiežāk rodas no nekvalitatīvas un nepareizas injekciju veikšanas, tāpēc svarīgi izvēlēties pieredzējušu speciālistu, kurš strādā ar drošu preparātu!

Mīts: Lai saņemtu botulīna toksīna injekcijas, jābūt vismaz 30 gadus vecam

Patiesība: Ja ir nepieciešamība, botulīna toksīna injekcijas var veikt jau no 18 gadu vecuma! Dažu slimību, piemēram, bērnu cerebrālās triekas ārstēšanai, injekcijas veic jau zīdaiņu vecumā.

Mīts: Efekts redzams uzreiz pēc botulīna injekcijas

Patiesība: Botulīna injekciju iedarbība ir pakāpeniska un individuāla. Pirmo efektu var sajust jau nākamajā dienā, bet maksimums tiek sasniegts 2 nedēļu laikā. Tas nodrošina arī procedūras diskrētumu, jo apkārtējiem liek domāt, ka jūs vienkārši izskatāties jo dienas, jo labāk!

Mīts: Botulīna injekcijas seju padara līdzīgu maskai

Patiesība: Maskas efekts var rasties, ja injicēta nepareiza deva botulīna vai izvēlēta neatbilstoša injekcijas vieta, tādēļ botulīna injekcijas ir svarīgi veikt pie pieredzējuša un kvalificēta speciālista, kurš izmanto drošu preparātu. Latvijā skaistuma standarti mēdz būt pat galēji polāri – no absolūta dabīguma līdz perfekcionismam attiecībā uz krunciņām. Un abi šie varianti ir realizējami – precīzi dozējot preparātu attiecīgajās vietās, var panākt gan ļoti dabīgu efektu ar dzīvu mīmiku, gan marmorgludu seju. Arī savas emocijas jeb to atstātās pēdas savā sejā sievietes mīl dažādi. Vairums izvēlas atbrīvoties no krunkām, kas rada dusmu, nīgruma un saguruma izteiksmi sejā, un tās galvenokārt ir rievas pierē.

Mīts: Pacientam var rasties «atkarība» no botulīna toksīna injekcijām

Patiesība: Ir pierādīts, ka fizioloģiski šis preparāts atkarību neizraisa, bet vēlme labi izskatīties pastāv neatkarīgi no injekcijām.

Mīts: Botulīns ir papildus slodze muskuļiem

Patiesība: Ilgstoši nodarbinot muskuļus ap acīm, uz pieres, ap muti, muskuļi ir sasprindzināti - pat guļot nav iespējams pilnībā atslābināt seju. Botulīna injekcijas uz laiku ļauj muskuļiem atpūsties un atjaunoties.

Mīts: Botulīnam līdzīgus rezultātus iespējams iegūt arī lietojot īpašus sejas krēmus

Patiesība: Nav tādu krēmu vai skaistumkopšanas produktu, kas sniedz botulīna efektu.

ATCERIES! Lai samazinātu nevēlamo blakusefektu iespējamību, jāizvairās no nezināmas izcelsmes injekciju preparātiem un jāveic botulīna injekcijas pie ārsta, kuram ir pieredze un kuram var uzticēties!

* Vācu neirologa Markusa Naumana (Markus Naumann) un amerikāņu neirologa Jozefa Jankoviča (Joseph Jankovic) veiktie pētījumi par botulīna toksīna lietošanu, iedarbību un drošību:

«Safety and efficacy of botulinum toxin type A following long-term use»

«Meta-analysis of neutralizing antibody conversion with onabotulinumtoxinA (BOTOX®) across multiple indications»

«Botulinum toxin type a is a safe and effective treatment for axillary hyperhidrosis

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu