Latvijā veikta unikāla operācija gadu vecam bērnam (21)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Aizvadītajā nedēļā Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) Mikroķirurģijas centrā veikta operācija gadu vecam bērnam ar sarežģītu iedzimtu deformāciju. Nav ziņu, ka šāda operācija būtu veikta kur citur pasaulē. Operāciju veica Dr. Dzintars Ozols, kurš ir specializējies iedzimtu ekstremitāšu deformāciju ķirurģiskā ārstēšanā.

Mikroķirurģijas centrā nonāca bērns ar iedzimtu deformāciju – apakšdelma ulnāru dimēliju jeb mirror hand (spoguļa roku) deformāciju. Bērna plaukstai bija septiņi pirksti, neviena īkšķa. Šādas deformācijas pasaulē sastopamas ļoti reti. Papildus pacientam bija deformēts II pirksts, kura kustības bija apgrūtinātas.

Pasaulē standarta operācija šādos gadījumos ir īkšķa atjaunošana, izmantojot papildus pirkstu, taču Dr. Ozols veica pirkstu samainīšanas operāciju – vienu no veselajiem papildus pirkstiem novietojot II pirksta pozīcijā, savukārt deformēto II pirkstu pārliekot īkšķa pozīcijā. Tā kā īkšķim ir par vienu falangu mazāk kā II pirkstam, bija nepieciešams rezecēt jeb izņemt deformēto falangu.

Operācija tika veikta pagājušajā nedēļā un labā ziņa ir tāda, ka pirksti ir izdzīvojuši, kas šādās operācijās ir lielākais risks. Paredzams, ka pirkstu funkcija atgriezīsies pusgada laikā.

Komentāri (21)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu