«Skaņu garšvielas» var mazināt kāri pēc saldumiem (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jo@net, CC BY-SA 2.0

Izveidojies īpašs mūzikas žanrs, kas iesaukts par «skaņu garšvielām». Tās liek smadzenēm noticēt, ka apēstā ēdiena garša ir saldāka, sāļāka vai skābāka nekā patiesībā.

Kāri pēc saldumiem var mazināt, klausoties «saldu» mūziku, noskaidrojuši britu zinātnieki.

Oksfordas universitātes eksperimentālās psiholoģijas profesors Čārlzs Spenss uzskata, ka tādā veidā pavāri varētu mazināt cukura un sāls lietošanu, nezaudējot ēdiena garšu.

«Tas ir īstermiņa risinājums,» viņš sacīja. «Ar skaņu palīdzību ēdiens šķiet līdz pat 10% saldāks vai sāļāks, un tas var palīdzēt veselīga dzīvesveida veicināšanā.»

Cilvēka garšas sajūtu iespējams manipulēt ar mūzikas tempa un instrumentu palīdzību.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) kā pieļaujamo cukura dienas devu pieaugušam cilvēkam noteikusi 12 tējkarotes, taču apsver tās samazināšanu uz pusi. Cukurā nav ne olbaltumvielu, ne veselīgo tauku, ne vitamīnu, nedz arī minerālvielu, tikai ogļhidrāti.

Cukurs ne tikai bojā zobus, bet arī veicina aptaukošanos, 2.tipa cukura diabēta un aknu slimību rašanos.

Spensa eksperimentā atklājās, ka zemas pūšaminstrumentu skaņas saistās ar kafijas rūgto garšu, savukārt augstas klavieru notis radīja ilūziju, ka apēstais ēdiens ir saldāks.

Franču pianista Erika Satī skaņdarba «Trois Gymnopedies» pavadījumā apēstais šķitīs saldāks, turpretī vācu komponista Roberta Šūmaņa «Davidsbundlertanz» liks ēdienam šķist skābākam.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu