Kādēļ Latvijā drīkst braukt dzērumā? (152)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

«Kādēļ Latvijā ir atļauts braukt dzērumā?» – jautājumu nedēļas vidū uzdevu twitter un kā ūdenī skatījos, jo piektdien žurnālists Guntis Bojārs savā raidījumā «Aizliegtais paņēmiens» nonāca tieši līdz jautājumam: «Kāpēc?»

Twitter saņemu kāda sekotāja atbildi: «Nedrīkst jau.» Atbilde ir nepareiza. Drīkst gan. Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 149.15 pantu par automašīnas vadīšanu alkohola reibuma stāvoklī, ja izelpotā gaisa konstatētā alkohola koncentrācija pārsniedz 0,2 promiles, soda autovadītāju, kura stāžs ir mazāks par 2 gadiem, bet par tādu pašu pārkāpumu, ja to izdarījis autovadītājs, kura stāžs ir lielāks par 2 gadiem – nesoda. Autovadītājus ar lielāku stāžu soda tad, ja izelpotā gaisa konstatētā alkohola koncentrācija pārsniedz 0,5 promiles. Sabiedriska transporta – ja pārsniedz 0,2 promiles.

Tātad likumdevējs ir noteicis «koridoru», kurā dzēris autovadītājs drīkst piedalīties ceļu satiksmē. Tas nozīmē, ka braukt dzērumā līdz 0,2-0,5 promilēm (atkarībā no stāža) nav pārkāpums un to pavisam legāli var darīt.

Lai gan zinātniski jau sen pierādīts, ka neatkarīgi no izlietotā alkohola daudzuma, uz cilvēka organismu notiek iedarbība – palēninās reakcijas ātrums uz ierastām lietām, kustības kļūst mazāk precīzas, pasliktinās redze un dzirde,likumdevējs izvēlējies ierobežojumu braukt dzērumā sasaistīt nevis ar vispārzināmo alkohola ietekmi uz cilvēka organismu, bet gan ar autovadītāja stāžu. T.i., nav svarīgi – sieviete/ vīrietis, vecs/ jauns – svarīgs esot tikai stāžs. Pat nav svarīgi, vai īsts (reāls) vai «uz papīra», jo, kā zināms, dažiem autovadītājiem tiesības ir n-tos gadus, bet braukuši pēdējo reizi tai dienā, kad ir bijis eksāmens. Ir skaidrs, ka kontrolēt reālā autovadītāja stāža esamību nav iespējams, tāpēc būtu loģiski teikt, ka tā piesaukšana šādā kontekstā ir tukša skaņa. Tas ir datums, kad tika iegūtas autovadītāja tiesības, nevis datums, no kura skaitāms stāžs.

Alkohola bīstamība slēpjas tajā, ka daudzi uzskata - 0,5 promiles ir maz. Tāds uzskats ir maldīgs. Starp citu, uz jautājumu «Kāpēc?» neviens atbildēt tā arī nevarēja, tāpat kā nevarēja atbildēt uz G.Bojāra jautājumu, ar ko atšķiras privātā automašīna, kurā ir 4 pasažieri un autovadītājs ar stāžu sabiedriskajā transportā, kurā arī atrodas 4 pasažieri. Kādēļ vienā gadījumā autovadītājs drīkst braukt ar 0,5 promilēm, bet otrā – ar 0,2? Vai tad nav tā, ka ikviena cilvēka drošība, veselība un dzīvība ir svarīga?

Šogad CSDD cenšas apelēt pie sabiedrības atbildības, aicinot atturēt savus draugus un radus no sēšanās pie stūres reibumā. Es savukārt cenšos apelēt pie likumdevēja veselā saprāta un aizliegt braukt pie stūres dzērumā.

Komentāri (152)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu