DP izvērtēs iespējamo informācijas noplūdi saistībā ar Brokas pielaidi noslēpumam (37)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Drošības policija (DP) izvērtēs Saeimas deputāta Andreja Elksniņa (SC) iesniegumu par iespējamo informācijas noplūdi saistībā ar atteikumu izsniegt tieslietu ministrei Baibai Brokai (VL-TB/LNNK) pielaidi valsts noslēpumam.

Iesniegumu DP saņēmusi 20.jūnijā un pēc iepazīšanās ar tajā minēto informāciju lems par turpmāko rīcību, aģentūru LETA informēja DP.

Elksniņš uzsver, ka šāds SAB lēmums par pielaides neizsniegšanu tieslietu ministrei ir klasificēts kā valsts noslēpums un nav izpaužams, bet par tā izpaušanu ir paredzēta kriminālatbildība.

Tikmēr ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) un «Vienotības» Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis esot publiski atzinuši, ka zina apstākļus un lietas pamatus, kādēļ Brokai nav piešķirta pielaide valsts noslēpumam, taču to nedrīkstot izpaust.

«Tādējādi ir skaidrs - augstās valsts amatpersonas publiski melo, vai arī SAB amatpersonas ir izdarījušas noziegumu, prettiesiski izpaužot ziņas, kas klasificētas kā valsts noslēpums,» piebilst Elksniņš.

Zaķis, piemēram, «Latvijas Avīzei» uzsvēris, ka viņš zina detaļas, kādēļ Brokai neesot piešķirta pielaide valsts noslēpumam, taču tās nedrīkstot izpaust. «SAB visu ir rūpīgi izanalizējis, un lēmumam ir bijis pamats. Tur nav nekāda politiskā pasūtījuma, kā apgalvo daži nacionālās apvienības politiķi,» laikrakstam teicis Zaķis.

SAB politiķu izteikumus nekomentē. Ar lēmumu par atteikumu piešķirt speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam tieslietu ministrei SAB nav iepazīstinājis nevienu politiķi, aģentūrai LETA atzina SAB preses pārstāve Iveta Maura. SAB direktors Jānis Maizītis iepriekš Latvijas Televīzijā (LTV) uzsvēra, ka iemeslus, kāpēc Brokai netika izsniegta augstākās kategorijas pielaide valsts noslēpumam, zina tikai pāris cilvēki. Arī premjerministre esot informēta par lēmuma rezultatīvo daļu, nevis pašu saturu, kāpēc atteikta pielaides izsniegšana.

Maizītis LTV uzsvēra, ka SAB rūpīgi monitorē informāciju par minēto gadījumu un līdz šim brīdim politiķu teiktajā nav manījis neko tādu, kas liecinātu, ka politiķi tiešām zinātu lēmuma saturu un būtu publiski izpauduši iemeslus, kāpēc Brokai nav izsniegta augstākā pielaide valsts noslēpumam.

Jau ziņots, ka SAB nav piešķīris pielaidi valsts noslēpumam tieslietu ministrei Brokai. Viņai bija nepieciešama pielaide sevišķi slepenai informācijai. Broka SAB lēmumu apņēmusies pārsūdzēt ģenerālprokuroram.

Maizītis iepriekš LNT raidījumam «900 sekundes» vien atzina, ka pielaides neizsniegšana nav saistīta ar Brokas politisko darbību. Viņš norādīja, ka pārbaudē konstatētie riski ir pietiekami, lai pielaidi nedotu. SAB vadītājs uzsvēra, ka precīzāk nevar publiski komentēt, kādi ir šie riski.

Likumā teikts, ka pielaide nepienākas personai, par kuru pārbaudes gaitā ir konstatēti fakti, kas dod pamatu apšaubīt tās uzticamību un spēju saglabāt valsts noslēpumu. LETA jau rakstīja, ka tieši šī norma minēta SAB vēstulē Brokai.

Komentāri (37)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu