Rosina palielināt pabalstu Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanā iesaistītajiem (35)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Labklājības ministrija (LM) rosina ar 2015.gadu no 85,37 līdz 100 eiro palielināt sociālo pabalstu Černobiļas atomelektrostacijas avārijas (AES) seku likvidēšanas dalībniekiem un mirušo seku likvidēšanas dalībnieku ģimenēm.

Ministrija iesniegusi valdībā informatīvo ziņojumu, kurā skaidro, ka pabalsta apmērs ir pārskatāms, jo tas ir nepietiekams un nespēj nodrošināt tā saņēmēju pamatvajadzību apmierināšanu, tostarp ārstēšanos un medikamentu izdevumus, kā arī pilnvērtīgu iekļaušanos sabiedrībā. Tāpat tiek norādīts, ka pabalsta paaugstināšana notikusi neregulāri un pēdējo reizi tas darīts pirms sešiem gadiem.

Pabalsta apmērs kopš tā ieviešanas 2000.gadā ir ticis pārskatīts un palielināts kopumā trīs reizes. Sākotnēji tas bija 17,79 eiro mēnesī, bet 2005.gadā tika paaugstināts līdz 49,80 eiro, 2006.gadā līdz 64,03 eiro un pēdējo reizi 2009.gadā - līdz 85,37 eiro mēnesī. Pērn ik mēnesi pabalstu saņēma vidēji 3486 cilvēki.

Normatīvajos aktos noteikts, ka šī pabalsta apmēru Ministru kabinets pārskata pēc labklājības ministra ierosinājuma atbilstoši valsts budžeta iespējām, izvērtējot ekonomisko situāciju valstī un ņemot vērā Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) aprēķināto strādājošo mēneša vidējās bruto darba samaksas pieaugumu.

Atsaucoties uz CSP datiem, LM ziņojumā norāda, ka kopš pēdējās pabalsta apmēra paaugstināšanas bruto darba samaksa ir pieaugusi par 12,3%.

Aprēķināts, ka pabalsta palielināšanai no valsts pamatbudžeta 2015.gadā būtu nepieciešami papildus 541 833 eiro, bet 2016. un 2017.gadā - 550 022 eiro.

Ziņojumā LM min, ka Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībnieki, kuriem ir piešķirts pabalsts, saņem arī citus valsts sociālās apdrošināšanas pakalpojumus. Piemēram, 1306 cilvēki jeb 39% no minētām personām papildus saņem invaliditātes pensiju, kuras vidējais apmērs ir 358,28 eiro mēnesī, savukārt 915 cilvēki papildus saņem invaliditātes pensiju un kaitējuma atlīdzību, kuru kopējais vidējais apmērs ir 200,90 eiro mēnesī. Vēl 556 personas papildus pabalstam saņem vecuma pensiju, un tās vidējais apmērs ir 346,48 eiro mēnesī.

Līdztekus minētajam Černobiļas AES seku likvidēšanas dalībniekiem ir tiesības arī uz apmaksātu medicīnisko palīdzību, kas iekļauj Černobiļas AES avārijas rezultātā iegūto slimību ambulatorajai ārstniecībai paredzēto zāļu iegādes kompensāciju, bezmaksas pakalpojumus vai maksas atvieglojumus zobārstniecībā, kā arī bezmaksas sociālās rehabilitācijas pakalpojumus un otrā posma medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumus. Tāpat šīs personas ir atbrīvotas no pacienta iemaksām, saņemot veselības aprūpes pakalpojumu minimumu un dažādās valsts programmās paredzētos pakalpojumus.

Komentāri (35)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu