Lielākais pasākums Rīgā kopš neatkarības atgūšanas: Pasaules koru olimpiāde (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pasaules koru olimpiāde, kas no 9. līdz 19. jūlijam notiks Rīgā, kļūs par lielāko līdz šim Latvijā rīkoto starptautisko kultūras sarīkojumu un starptautiskas sadarbības piemēru. 

«Tas ir lielākais pasākums, kāds Rīgā notiek kopš neatkarības atgūšanas,» preses konferencē dienu pirms Pasaules koru olimpiādes atklāšanas teica Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs, «šī ir līdz šim lielākā kordziedāšanas sacensība arī Pasaules koru olimpiādes vēsturē – tik daudz dalībnieku nav bijis ne olimpiādē ASV, ne Ķīnā, ne Vācijā, ne citur».

«Pasaules koru olimpiāde Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas kontekstā simbolizē to, kas mums šeit, Rīgā, ir ļoti svarīgs – mūsu kordziedāšanas tradīcijas; pasākumi, kuros satiekas draugi no dažādām valstīm. Rīgā būs ļoti liela kultūru daudzveidība, dažādas dziedāšanas tradīcijas, un visiem, kam sirdij tuva ir kormūzika, te būs, ko redzēt un dzirdēt,» klātesošos uzrunāja nodibinājuma «Rīga 2014» vadītāja Diāna Čivle. Vienlaikus tas ir vērtīgs starptautiskās sadarbības un partnerības piemērs: Pasaules koru olimpiādes rīkotāji ir nodibinājums Rīga 2014 un Vācijas kultūras organizācija «INTERKULTUR», un tā īstenošanā ar abiem rīkotājiem sadarbojas ne tikai brīvprātīgie palīgi, bet arī atbalstītāji, kas nodrošina nozīmīgu ieguldījumu veiksmīgai projekta norisei.

Olimpiādes mākslinieciskie vadītāji Kristians Jungrens (Christian Ljunggren), Ralfs Eizenbeiss (Ralf Eisenbeiß) un Romāns Vanags preses konferencē, stāstot par tās mākslinieciskajiem mērķiem, uzsvēra, ka olimpiādes programma sniegs klausītājiem ļoti plašu priekšstatu par daudzveidību, ar kādu pasaulē saprot kordziedāšanu. Vienlaikus ar olimpiādi Rīgā 14. un 15. jūlijā notiks arī Pasaules koru padomes sēde, kurā mūzikas eksperti no 80 valstīm diskutēs par svarīgiem kormūzikas nozares jautājumiem.

«Šobrīd visa kormūzikas pasaule ierodas Rīgā, daudziem dalībniekiem tas būs laiks, kas paliks atmiņā uz mūžu. Novērtējot Latvijas vietu pasaules kora mūzikas kartē, Pasaules koru olimpiādes jauno ceremoniālo mūziku, kas jau rīt ieskandēs olimpiādes atklāšanu un skanēs arī turpmākajās olimpiādēs, esam lūguši komponēt komponistam no Latvijas - Zigmaram Liepiņam,» teica olimpiādes mākslinieciskais vadītājs Kristians Jungrens.

Koru olimpiādes ietvaros notiks gan konkursi 29 kategorijās astoņās Rīgas koncertzālēs, gan īpašo viesu – vokālo grupu «The Real Group» un «The King`s Singers» koncerti, zvaigžņu koncerti ar populāru Latvijas mūziķu un ārzemju mākslinieku piedalīšanos Arēnā Rīga. Arēna Rīga, kur 9. jūlija vakarā, paceļot olimpiādes karogu un ieskandinot īpašo miera zvanu tiks atklāta un 19. jūlijā ar krāšņu ceremoniju noslēgta Pasaules koru olimpiāde, būs viena no centrālajām olimpiādes norises vietām, jo tieši tur 460 koru dalībnieki četrās apbalvošanas ceremonijās uzzinās savu konkursa uzstāšanos rezultātus un tiks paziņoti Pasaules koru olimpiādes 2014 čempionu titula ieguvēji.

Unikāls notikums būs Pasaules koru olimpiādes Lielkoncerts Mežaparkā 13.jūlijā – pirmo reizi olimpiādes vēsturē visi olimpiādes pirmās daļas dalībnieki ir aicināti dziedāt vienotā kopkorī. Uz Vispārējo Dziesmusvētku estrādes kopā dziedās gan kori no Latvijas, gan dalībnieki no ārzemēm, izpildot dziesmas no latviešu Dziesmusvētku klasiskā repertuāra un pievienojot tam pasaules kora mūzikas skaņdarbus.

Vairāk nekā 30 draudzības koncertos uz četrām Rīgas brīvdabas skatuvēm, Pūrē, Dobelē, Salaspilī, svētku koncertos Rīgā, Siguldā un Jūrmalā satiksies kori no pieciem kontinentiem. «Mēs esam atšķirīgi un mēs dziedam atšķirīgi, taču mūzika mūs vieno, un tieši tāpēc ir svarīgi, lai mēs satiktos un dziedātu kopā,» olimpiādes programmas daudzveidību pamatoja mākslinieciskais vadītājs Romāns Vanags.

Pasaules koru olimpiāde ir lielākais pasaules koru mūzikas festivāls, kas no 9. līdz 19. jūlijam Rīgā pulcēs piecu kontinentu 73 valstu 460 koru 27`000 dalībniekus. Tās mērķis ir apvienot korus draudzīgā sacensībā un apliecināt kopā dziedāšanas nozīmīgumu. Desmit dienu laikā Rīgas koncertzālēs un parkos norisināsies konkursi 29 kategorijās, meistarklases un semināri, īpašie koncerti un koru draudzības koncerti, dalībnieku gājiens un daudzi citi aizraujoši pasākumi. Pasaules koru olimpiādes tiek rīkotas kopš 2000. gada un notiek reizi divos gados.

Vairāk informācijas: www.singriga.lv un www.interkultur.com.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu