Prezidents: Vilcienu nomas process izskatās nožēlojami (77)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pašreizējais jauno pasažieru vilcienu nomas process izskatās nožēlojami, aģentūrai LETA atzina Valsts prezidents Andris Bērziņš.

«Tas izskatās nožēlojami. Ir jāsaprot, ka jāpieņem konkrēti lēmumi arī. Jauna valde ir nozīmēta, tai ir arī termiņš, un ir jāizvērtē kas ir izdarīts, lai varētu pieņemt attiecīgus secinājums,» sacīja prezidents.

LETA jau ziņoja, ka pirmdien «Pasažieru vilciena» (PV) valde, arī valdes priekšsēdis Artis Birkmanis, iesniedza atlūgumu kapitāldaļu turētājam Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretāra vietniekam Dinam Merirandam.

Par PV jauno valdes priekšsēdi iecelts SM Autosatiksmes departamenta direktors Andris Lubāns. Valdē apstiprināti arī «Latvijas Dzelzceļa» (LDz) finanšu direktors Māris Bremze un LDz darbinieks Mikus Pērse. Valdei divu nedēļu laikā jāizvērtē jauno vilcienu nomas konkurss, bet divu mēnešu laikā jāpiedāvā risinājums, kā samazināt PV budžeta deficītu.

Satiksmes ministrs Anrijs Matīss (V) žurnālistiem iepriekš skaidroja, ka līdzšinējā PV valde netika galā ar uzdevumiem, kas tai izvirzīti, tāpat neesot pārliecības, ka uzņēmums varēs finansēt vilcienu nomu, neprasot papildu līdzekļus no valsts budžeta. Turklāt arī noteiktā uzvarētāja «Stadler» piedāvājums esot krietni dārgāks nekā Igaunijā. Vairāki nomas finansējuma skaitļi esot balstīti uz pieņēmumiem un interpretāciju. Neesot neviena dokumenta, kas apliecinātu, ka būs pieejams nepieciešamais finansējums.

Tāpat ministrs norādīja, ka PV joprojām pieprasa 14 miljonus eiro šogad un 16 miljonus eiro nākamgad, lai samaksātu LDz par infrastruktūras izmantošanu, kaut gan šāda nauda nav paredzēta budžetā. Šogad valsts dotācija ir 32 miljoni eiro, ar to esot jāiztiek. Vienlaikus tika norādīts, ka nav nopietni, ka PV vēl jūlijā nav apstiprināts budžets. Pie šādas finanšu neskaidrības iepirkumu nevarot atļauties.

Merirands medijiem bijušās valdes atkāpšanos raksturoja kā vīrišķīgu soli, kas sperts ar pārliecību, ka iepirkumu rezultāts ir labākais, kāds iespējams.

Komentāri (77)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu