10 gados varētu rasties progresīvas C hepatīta ārstēšanas metodes (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) prezidents Pēteris Apinis prognozē, ka tuvākajos desmit gados varētu rasties jaunas un progresīvas C hepatīta ārstēšanas metodes.

Pasaules hepatīta dienai veltītajā konferencē Apinis šodien atzina, ka raugās optimistiski nākotnē saistībā ar C hepatīta vīrusa ārstēšanu. «Es gribētu skatīties uz C hepatītu optimistiski. Ceru, ka tuvāko 10 gadu laikā mūs sagaida labi atklājumi, kas ļaus veiksmīgi ārstēt C hepatīta pacientus,» teica Apinis.

Viņš kritizēja asins pārliešanu cilvēkiem, norādot, ka ir pienācis laiks beidzot noteikt, cik lielu asins daudzumu ir atļauts pārliet. Viņš atgādināja, ka tieši asins pārliešanas rezultātā vēsturiski C hepatīta vīruss ir kļuvis grūti ārstējams. «Patiesībā C hepatīts ir prasts vīruss, bet pret to vakcīnas nav,» noteica Apinis.

Latvijas Infektoloģijas centra eksperte Velga Ķūse apstiprināja, ka tuvākajā laikā C hepatīta ārstēšanā parādīsies jauni un revolucionāri medikamenti, kas palīdzēs veiksmīgāk cīnīties ar tā izplatību. Tie būs tiešās darbības antivirālie medikamenti. Tie būs lietojami tablešu vai kapsulu veidā, un tos varēs kombinēt ar pašreizējiem medikamentiem C hepatīta ārstēšanai.

Lai mazinātu C hepatīta izplatību Latvijā, ir nepieciešams skolās ieviest veselības mācības stundas, uzskata LĀB prezidents. Vidusskolēniem būtu jāstāsta par dažādām slimībām, kā tās iegūst, kā no tām izvairīties un kā sadzīvot, ja kāda ir konstatēta. Savukārt sabiedriskajām organizācijām vajadzētu vairāk iesaistīties sabiedrības, kas ir reproduktīvā vecumā, izglītošanā.

Pasaulē hepatīta dienu atzīmēs 28.jūlijā.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu