Brīdina par apstākļiem, kad ņemt kredītu kļūst bīstami (37)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Anvica, CC BY-NC-ND 2.0

Pirmsalgas aizņemšanās, kas ir lielāka par 10% no algas, palielina varbūtību, ka nākammēnes nepietiks gan aizdevuma atdošanai, gan tekošo mēneša izdevumu segšanai, radot turpmākas aizņemšanās risku, portālam «Apollo» skaidro «Swedbank» Privātpersonu finanšu institūta direktore Adriāna Kauliņa.

Viņa norāda, ka deviņas no desmit «Swedbank» Privātpersonu finanšu institūta aptaujātajām mājsaimniecībām atzīst, ka visticamāk vajadzības gadījumā mēnesi varētu iztikt ar ienākumiem, kas ir par 10% mazāki nekā parasti, šo summu novirzot parāda atdošanai.

«Gadījumos, kad mēneša galu savilkšanai, neplānotiem izdevumiem vai spontānam pirkumam savas naudas nepietiek, trūkstošos līdzekļus iedzīvotāji mēdz aizņemties. Pirms to darīt, ir jābūt skaidram plānam, no kādiem ienākumiem aizņēmumu būs iespējams atdot. Piemēram, ja to plānots atdot jau no nākamās algas, summa, kas ir lielāka par 10% no algas, būs pārāk liels slogs, lai tiktu atdota vienā mēnesī. Tāpēc lielākas pirmsalgas aizņemšanās summas draud ar sniega bumbas efektu, kur procentu un jaunu vajadzību dēļ parāds augs un no regulārajiem ikmēneša ienākumiem agrāk vai vēlāk to segt vairs nebūs iespējams», skaidro Kauliņa.

Ja vien nav droši sagaidāmi papildus ienākumi, par aizņēmuma summām, kas lielākas nekā 10% no regulārajiem ienākumiem, ieteicams norēķināties nevis uzreiz, bet pakāpeniski vairāku mēnešu garumā, lai neradītu nesamērīgu slogu nākamā mēneša budžetam. Iespēju atdot aizdevumu pakāpeniski ir jāparedz pirms aizdevuma ņemšanas. Tāpēc vasaras tēriņu karstumā «Swedbank» Privātpersonu finanšu institūts mudina iedzīvotājus rūpīgi sekot līdzi patēriņa aizņēmumu apmēriem un neaizmirst par atbildīgas aizņemšanās likumsakarībām.

Institūta vadītāja uzsver, ja «mīnusos iebraukt» iznāk ik pa brīdim, ir vērtīgi jau laicīgi parēķināt un nodrošināties ar piemērotāko iespēju. Savukārt, ja parāda summa pret algas apmēru ir palielinājusies nesamērīgi liela, risinājums meklējams sava budžeta izrevidēšanā un vēršoties pie aizdevēja, lai vienotos par parāda segšanu ilgākā laika periodā.

Lai kredīts nekļūtu bīstams, «Swedbank» Privātpersonu finanšu institūts atgādina atbildīgas aizņemšanās likumsakarības:

1. Spontāni un impulsa pirkumi nav naudas aizņemšanās vērti.

2. Aizņemies savam budžetam piemērotas summas.

3. Aizņemies ar skaidru plānu, kādā termiņā un no kādiem ienākumiem parāds tiks atmaksāts.

4. Nodrošini plānu B situācijām, kad viss nenorit kā paredzēts. Esoša aizņēmuma segšana ar citu aizņēmumu ir ceļš uz nepatikšanām.

5. Visātrāk un vislētāk ir aizņemties no sevis, kam noder uzkrājumi. Ja Tu nevari atļauties uzkrāt, Tu nevari atļauties arī aizņemties.

6. Aizņemies tikai tik, cik nepieciešams, nevis, cik piedāvā.

7. Rūpīgi izvēlies aizdevēju un iepazīsties ar visiem līguma nosacījumiem!

Komentāri (37)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu