Piecstāvu mājā iebrūk jumts: iedzīvotāji joprojām nevar atgūties (24)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgā, Mežciemā, kur otrdienas vakarā daļēji iebruka jumts, iedzīvotāji norāda, ka joprojām nevar atgūties.

Kā «Latvijas Avīzei» pastāstīja kāda iedzīvotāja, incidenta laikā nekāda trokšņa nebija, taču tad pa logu viņa ieraudzījusi policistus, kas aicināja izvākties no dzīvokļa.

«Devāmies uz ielu, tur bija jāgaida viens eksperts, kas nevarēja dot atļauju atgriezties pēc mantām. Bija jāgaida vēl otrs un trešais eksperts, tad varējām atgriezties dzīvoklī un paņemt nepieciešamo. Bija diezgan liels haoss un neziņa,» laikrakstam pastāstīja iedzīvotāja Marija Astašova.

Savukārt piektā stāva dzīvokļa saimniec Evija Liņķe atklāja, ka dzīvoklī pēkšņi sāka gāzties ūdens, taču panikas neesot bijis.

«Aptuveni pulksten 19, kad biju mājās ar divgadīgo meitiņu, dzīvoklī sāka gāzties ūdens. Ar kaimiņu devāmies uz bēniņiem, kur redzējām jumta pārsega betona plāksnes nobīdi, kas bija atspiedusi ārsienu, tādējādi jumtā un dzīvokļa starpsienā bija izveidojusies plaisa. Zvanījām pa Rīgas domes diennakts atbalsta tālruņa numuru 67026101. Tur mums vaicāja adresi un dīvaini aicināja piezvanīt, ja «nekas nenotiek». Tad pēc 20 minūtēm man zvanīja kāda persona no mūsu apsaimniekotāja – «Rīgas namu pārvaldnieka», kas solīja nākamajā dienā ierasties un novērtēt situāciju. Jautājuma, cik liels ir apdraudējums, nebija. Man apkārt stāvēja kaimiņi, sazinājos ar draugiem, viņi ieteica nekavēties un saukt glābējus. Tā arī izdarīju. Zvanīju uz 112, ieradās glābēji, ceļamkrāns, policija, vēlāk arī apsaimniekotāja zilais busiņš, kas ātri atstāja notikuma vietu,» pastāstījis Dainis Liņķis.

«Latvijas Avīze» vēstī, ka Liņķu dzīvoklī pirms kāda laika jau bija dzirdams «skapja krišanai» līdzīgs troksnis.

Aģentūra LETA trešdienas vakarā vēstīja, ka Druvienas ielas 21 iedzīvotāji pēc ekspertu novērtējuma veikšanas trešdien vakarā varēja atgriezties savos dzīvokļos.

Kā ziņots, otrdien Mežciemā, Druvienas ielā 21, piecstāvu daudzdzīvokļu ēkā iebruka jumta pārseguma betona plāksne. Ēka nodota ekspluatācijā 1977.gadā, tajā ir 60 dzīvokļi, kuri visi ir privatizēti. Negadījums noticis ēkas korpusā, kurā atrodas pirmie 15 dzīvokļi.

Glābēji otrdienas vakarā evakuējuši 21 cilvēku, no kuriem 14 atrada pagaidu pajumti pie radiem vai draugiem, bet septiņi izmantoja pašvaldības piedāvāto pajumti.

Pašvaldības SIA «Rīgas namu pārvaldnieks» apsaimniekotajā daudzdzīvokļu ēkā Druvienas ielā 21 pēdējoreiz tehniskā apsekošana veikta šā gada 25.jūnijā, un tajā nekādas problēmas nav tikušas konstatētas, aģentūrai LETA pastāstīja uzņēmuma pārstāve Santa Vaļuma.

Par to, kāpēc jumts ir iebrucis, versijas ir dažādas - iespējams, to veicinājusi nelegāla dzīvokļa pārbūve, kas veikta pirms vairākiem gadiem, vai netālu notiekošie būvdarbi, kuru laikā dzītie pāļi izraisījuši vibrācijas ēkā; sava loma varētu būt arī laikapstākļiem, kad pēc vairākām svelmainām dienām sekojušas pēkšņas, intensīvas lietusgāzes.

Rīgas pilsētas būvvaldes informācija liecina, ka 2007.gadā toreizējie dzīvokļa īpašnieki vērsušies būvvaldē ar iesniegumu atļaut mājokļa pārbūvi, taču, tā kā iecere saistīta ar izmaiņām nesošajās sienās, atļauja nav tikusi dota. Iespējams, īpašnieki pārbūvi veikuši patvaļīgi, izremontējuši dzīvokli un tad to pārdevuši pašreizējiem īpašniekiem, ko apliecinot arī dokumenti. Speciālistu informācija liecina, ka dzīvoklī vienā no nesošajām sienām izsista aile uz virtuvi.

Jumta bojājuma vietā viena no betona plāksnēm, kas sver aptuveni 4 tonnas, noslīdējusi no atbalsta «plaukta» par aptuveni 20 centimetriem, radot spiedienu uz ēkas ārsienu un izraisot plaisas dzīvokļa starpsienā. Tehniskās apsekošanas gaitā pirms mēneša jumta stāvoklis novērtēts kā apmierinošs, taču Vaļuma skaidroja, ka šādu situāciju prognozēt neesot bijis iespējams, jo pašreizējā bojājuma vieta bijusi vizuāli noslēgta, tāpēc nobīde nav bijusi pamanāma.

Amatpersonas uzsver, ka notikušais varētu būt vairāku faktoru sakritība, tāpēc vispirms nepieciešams sagaidīt oficiālu slēdzienu.

Komentāri (24)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu