Diviem sarkano khmeru līderiem piespriež mūža ieslodzījumu (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Divus no izdzīvojušajiem sarkano khmeru līderiem ar ANO atbalstu izveidotā Kambodžas īpašā tiesa ceturtdien atzina par vainīgiem noziegumos pret cilvēci un piesprieda viņiem mūža ieslodzījumu.

Šobrīd 88 gadus vecais Nuons Čea savulaik bija plašāk pazīstams kā asiņainā komunistiskā režīma vadoņa Pola Pota «brālis numur divi» un ieņēma tā dēvētās Kampučijas «likumdevēju sapulces» priekšsēdētāja amatu.

Savukārt šobrīd 83 gadus vecais Khieu Samphans ieņēma noziedzīgā režīma «prezidija priekšsēdētāja» krēslu un formāli skaitījās komunistiskās valsts galva.

Tiesa atzina, ka abi asiņainā komunistu režīma līderi ir vainīgi savu līdzpilsoņu iznīcināšanā, politiskā vajāšanā un citos necilvēcīgos noziegumos.

Abiem komunistiskajiem noziedzniekiem ir tiesības spriedumu pārsūdzēt, taču tiesa atzina, ka, ņemot vērā viņu pastrādāto noziegumu smagumu, viņiem jāpaliek ieslodzījumā, kamēr spēkā stāsies galīgais spriedums.

Komunisti jeb tā dēvētie sarkanie khmeri Kambodžā atradās pie varas no 1975. līdz 1979.gadam, un šajā laikā viņi noslepkavoja divus miljonus cilvēku jeb ceturtdaļu no visiem saviem līdzpilsoņiem.

Šī bija pirmā prāva, kurā tika tiesāti sarkano khmeru līderi, un tā ilga divus gadus.

Sprieduma nolasīšanu noklausījās aptuveni 900 cilvēki, tostarp vairāki desmiti komunistu koncentrācijas nometnēs izdzīvojušo, kas bija ieradušies pat no visattālākajiem Kambodžas nostūriem.

Apsūdzētie prāvas laikā mēģināja iestāstīt, ka neko neesot zinājuši par režīma noziegumiem, taču galu galā viņi izteica daļēju nožēlu par līdzpilsoņiem sagādātajām ciešanām, kas faktiski skārusi ikvienu ģimeni.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu