Eksperts atzīst: Ja Krievija vēlētos, tā varētu Latvijas ekonomiku iedzīt dziļā recesijā (202)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Komentējot datus par šā gada 2.ceturkšņa Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) apjoma pieaugumu, «DNB bankas» ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš norāda, ka kopumā sajūtas par notikumiem šogad vairs nav tik labvēlīgas kā gada sākumā un tas saistīts ar politisko situāciju reģionā.

Eksperts savā komentārā norāda, ka noteiktās Krievijas sankcijas negatīvi ietekmēs Latvijas ekonomikas izaugsmi, un samazinās izaugsmi mazāk nekā par vienu procentpunktu. Šā gada pirmajos piecos mēnešos embargo skarto preču kategoriju eksports uz Krieviju veidoja ap 0,5% no kopējā preču un pakalpojumu eksporta. Tātad to nevar saukt par graujošu kaitējumu. Taču riski joprojām ir ievērojami.

«Ja Krievija ļoti vēlētos, tā varētu pret Latviju noteikt sankcijas, kas mūsu ekonomiku iedzītu dziļā recesijā. Noteikt precīzu tirdzniecības apjomu ar mūsu lielo kaimiņvalsti ir grūti. Tajā noteicošo lomu spēlē nevis preces, bet pakalpojumi, kuru dati maksājumu bilancē veidojas no norēķinu adresēm, kas var neparādīt, kurā valstī ir patiesais pakalpojumu saņēmējs. Saskaņā ar šiem datiem, Krievijas īpatsvars pērn pakalpojumu eksportā bija vien 10%, kas acīmredzamā pretrunā ar realitāti. Balstoties uz ziņām par tranzīta kravu izcelsmi, viesnīcās nakšņojošo tūristu valstisko piederību un citu informāciju, jāsecina, ka Krievijas daļa pakalpojumu eksportā drīzāk ir tuva 40%, bet tās daļa kopējā preču un pakalpojumu eksportā ir nedaudz zem 1/5, kas šo valsti faktiski padara par Latvijas nozīmīgāko tirdzniecības partneri. Tieši šādi un līdzīgi aprēķini ir pamats pieņēmumiem, ka pilnīgs tirdzniecības embargo varētu samazināt Latvijas IKP pat par 5-10%. Tāpēc ziņas par iespējamu dziļāku Krievijas iesaistīšanos Ukrainā notiekošajā konfliktā un līdz ar to tālākas abpusēju sankciju eskalācijas risks rada nopietnas bažas,» raksta Strautiņš.

Komentāri (202)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu