Latvijas pirmo īpašā dizaina divu eiro monētu jau tirgo internetā ar uzcenojumu (25)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Šodien apgrozībā laistā Latvijas pirmā īpašā divu eiro apgrozības monēta «Rīga - Eiropas kultūras galvaspilsēta 2014» jau tiek tirgota interneta portālos ar uzcenojumu.

Monēta šodien izraisīja ļoti lielu pircēju interesi, pie Latvijas Bankas kasēm veidojās rindas gan Rīgā, gan Liepājā un Daugavpilī. Monētas tirāža ir viens miljons eksemplāru. Tā arī rīt vēl būs iegūstama Latvijas Bankas kasēs, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Bankas Starptautisko attiecību un komunikācijas pārvaldes vadītāja vietnieks Kristaps Otersons. Tika nokaltas arī 5000 monētu īpašā suvenīriesaiņojumā, tās šodien Latvijas Bankā izpirktas.

Tikmēr interneta vietnē «ss.lv» apgrozības monēta «Rīga - Eiropas kultūras galvaspilsēta 2014» jau nopērkama ar uzcenojumu. Piemēram, kāds tirgotājs piedāvā iegādāties jaunās divu eiro monētas, maksājot 80 eiro par rulli, kurā ir 25 monētas. Savukārt viena monēta tiek piedāvāta par četriem eiro. Pircējiem tiek piedāvāts iegādāties arī monētu suvenīriesaiņojumā.

Latvijas Bankas kasēs šī monēta tiek mainīta atbilstoši tās nominālvērtībai - divi eiro.

Kā ziņots, monētas «Rīga - Eiropas kultūras galvaspilsēta 2014» grafisko dizainu veidojis mākslinieks Henrihs Vorkals, ģipša modeli - tēlnieks Jānis Strupulis. Jaunās divu eiro monētas kaltas Vācijā, Bādenes Virtembergas kaltuvē, kas izgatavoja arī Latvijas eiro apgrozības monētas.

Rīgai kā Eiropas kultūras galvaspilsētai veltītās divu eiro apgrozības monētas ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijā un citās eirozonas dalībvalstīs.

Īpašā dizaina apgrozības monētu Eiropas puse (ar nominālvērtības norādi), materiāls, izmērs un apmales rievojums neatšķiras no citām divu eiro apgrozības monētām, atšķirīga ir nacionālā puse.

Ar monētu «Rīga - Eiropas kultūras galvaspilsēta 2014» tiek turpināta īpašā dizaina apgrozības monētu kalšanas tradīcija Latvijā. Katrai eirozonas valstij ir tiesības ik gadu laist apgrozībā divas šādas apgrozības monētas, kā arī vēl vienu kopējā programmā, ja tāda tiek organizēta. Nākamās divu eiro īpašā dizaina monētas Latvijā gaidāmas 2015.gadā.

Komentāri (25)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu