Godmanis: Valdībai ir jārīkojas asāk un aktīvāk, lai nepieļautu krīzes padziļināšanos (160)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

1998.gadā Krievijā bija smaga finanšu krīze, kurā valdībai bija jādomā, kā palīdzēt uzņēmējiem, no kuriem lielākajai daļai bija 100% eksports uz Krieviju. Lai arī kopš šī laika noieta tirgus ir nedaudz diversificēts, valdībai ir aktīvi jāstrādā, lai neļautu krīzes izplatību, kā tas notiek ar cūku mēri, LTV raidījumam «Rīta Panorāma» pauda ekspremjers Ivars Godmanis. 

Viņš atklāja, ka Latvijai un Lietuvai vajadzētu būt Eiropas Savienības (ES) ārkārtas paketē, jo Baltijas valstu ekonomika ir salīdzinoši sliktākā situācijā, kā, piemēram, ES lielvalstīm.

Laiks rādīs, vai valdības noteiktie pasākumi - piemēram, nodokļu brīvdienas ražotājiem, būs efektīvi. Efektīvs risinājums šajā situācijā būtu nepieciešams samazināt pievienotās vērtības nodokli (PVN) pārtikai. Latvijas pārstrādātāji ir spiesti samaksāt vairāk un no ārzemēm iepirkt ir izdevīgāk. PVN pārtikai Latvijā ir ļoti augsts, tāpēc tas ir piemērots brīdis, lai to darītu.

Tiesa, tas nenozīmē, ka cena uzreiz kritīs, jo tam ir vairāki faktori. Cenu samazināšanās nozīmēs to, ka cietīs ražotāji. Ja samazināsies ražošanas apjoms, tad cena atkal tiks pacelta, un šajā gadījumā būs ļoti svarīgi, lai pārtikas PVN būtu zemāks.

Valdībai ir jārīkojas asāk un nedrīkst pieļaut krīzes padziļināšanos. Ir jārīkojas ar aktīvāk, norāda Godmanis.

Komentāri (160)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu