Eksperts pauž bažas par iespējamo vulkāna izvirdumu Islandē (12)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Islande izplatījusi brīdinājumu civilajai aviācijai Bardarbungas vulkāna iespējama izvirduma dēļ. Vulkānam ir novērojama intensīva seismiskā aktivitāte, taču pagaidām nav novērojamas pazīmes, ka sāktos tā izvirdums. Seismologs Mārtins Henšs pauž bažas, ka šogad varētu atkārtoties 2010.gada notikumi, kad notika cita vulkāna - Eijafjadlajegidla - izvirdums.

Kā atgādina ārvalstu mediji, Eijafjadlajegidla izvirdums paralizēja Eiropas gaisa satiksmi uz sešām dienām, ietekmējot vairāk nekā desmit miljonus cilvēku un radot 1,7 miljardus dolāru lielus zaudējumus.

Henšs norāda, ka pašreizējā Bardabarbungas vulkāna aktivitāte ir līdzīga kā Eijafjadlajegidla pirms četriem gadiem. Tas, vai arī šoreiz tiks paralizēta gaisa satiksme, būs nosakāms pēc augstuma, kādā tiks izmesti pelni.

«Magmas kustība ir vērojama dziļumā, kas ir seklāks par desmit kilometriem zem jūras līmeņa. Tas nozīmē, ka ir paaugstināta iespējamība, ka vulkāns izvirdīs, tādēļ gaisa telpā spēkā ir oranžais brīdinājums,» teikts oficiālajā ziņojumā.

Henšs norāda, ka šī vulkāna izvirduma radītais risks ir tuvākās apkārtnes applūšana ar magmu. Tiesa, vulkāna tuvākā apkārtne ir neapdzīvota, tādēļ par cilvēku upuriem bažu nav. Viņš arī uzsver, ka izvirduma laikā gaisā varētu nonākt liels daudzums pelnu, kas uz laiku varētu paralizēt Eiropas gaisa telpu.

Tāpat Henšs medijiem pauž bažas, ka Bardarbungas vulkāna sistēma ir ievērojami lielāka nekā Eijafjadlajegidla, tādēļ tā izvirdums ir potenciāli lielāks drauds Eiropas gaisa telpai nekā pirms četriem gadiem.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu