Sāks demonstrēt drosmīgu un personīgu filmu «Akmeņi manās kabatās» (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

No 21. augusta kinoteātros visā Latvijā sāks demonstrēt pirmo Signes Baumanes pilnmetrāžas filmu «Akmeņi manās kabatās», kas jau piedzīvojusi pasaules pirmizrādi nozīmīgajā «Karlovi Vari» festivālā, kur saņēma divas nozīmīgas balvas. To ir plānots pieteikt arī Amerikas Kinoakadēmijas balvai «Oskars». Portāls «Apollo» devās uz filmas preses seansu, lai satiktu un aprunātos ar pašu režisori.

Signe Baumane dzīvo Ņujorkā, tomēr par godu filmas pirmizrādei režisore ir ieradusies Rīgā. Pirms seansa sākuma, viņa, neko daudz nepaskaidrojot, lika noprast, ka viss jāredz un jāsaprot skatītājam pašam un atklāja, ka ir mazliet satraukusies.

«Ceru, ka uz mani akmeņus nemetīs,» smaidot paziņoja filmas «Akmeņi manās kabatās» režisore un novēlēja patīkamu skatīšanos.

Uz patiesiem notikumiem balstīts stāsts par savu ģimeni

«Akmeņi manās kabatās» ir animācijas filma pieaugušajiem. Tajā Latvijas vēstures peripetijas savijas ar personīgiem pārdzīvojumiem un stāstiem par ģimenes noslēpumiem, mīlestību un laulību.

Filmas režisore paskaidroja, kāpēc izvēlējās pasaulei rādīt patiesos notikumos balstītu stāstu par savu ģimeni, piecām savas dzimtas sievietēm, ieskaitot sevi pašu.

«Parasti izvēlos tēmas par to, kas man attiecīgajā dzīves posmā interesē un ir aktuāli,» atklāj Signe. «Kad nolēmu par labu šai tēmai, sāku šķetināt savu domu un pavedienus.»

Baumanei ir 15 īsfilmas un šī ir viņas pirmā pilnmetrāžas filma. Režisores filmas ir dažādas un atspoguļo viņas dzīvē notiekošo. «Zobārsts», «Veterinārārsts», kā arī «Pupu mizas», ir tikai dažas no viņas filmām.

Savējo viedoklis būs personīgs

«Man ir liels satraukums un bažas par to, ka «Akmeņi manās kabatās» jau no 21.augusta sāks rādīt vairākos Latvijas kinoteātros. Tas nozīmē, ka filmu rādīšu savējiem un savējie ir kritiskāki, it īpaši latvieši.»

«Ja uz lielajiem ekrāniem rādītu filmu «Pupu mizas», kura ir par seksu, tad kritika attiektos tikai uz mani. Jāņem vērā, ka šajā filmā ir iejaukta visa mana ģimene. Nedomāju, ka pasaule man tagad bruks virsū, tomēr, ja būs kāds negatīvs filmas vērtējums, tad tas attieksies uz visu ģimeni, viedoklis būs personīgs.»

Signe atklāj, ka viņai nav bail publiski stāstīt par savu ģimeni, tomēr svarīgi ir tas, ka viņa pati dzīvo Ņujorkā, bet viņas ģimene ir šeit – Latvijā.

Kāpēc pilnmetrāžas filma?

“Lai arī pirms tam esmu veidojusi tikai īsfilmas, sapratu, ka jāveido pilnmetrāžas filmu tās nopietnās tēmas dēļ,» paskaidroja Signe. «Īsfilmām ir frivolāka forma, to veidot ir tāpat kā izstāstīt anekdoti, bet šis stāsts tāds nav. Ja filmai ir garāka forma, tā skatītājā rada lielāku iespaidu.»

Par režisori

Signes Baumanes pilnmetrāžas filmu «Akmeņi manās kabatās», kas jau piedzīvojusi pasaules pirmizrādi nozīmīgajā «Karlovi Vari» festivālā, kur saņēma 2 balvas - Starptautiskās kinokritiķu asociācijas FIPRESCI balvu un Ekumēniskās žūrijas īpašo balvu. Par filmu atzinīgas recenzijas publicējuši kinoindustrijas vadošie mediji, tādi kā The Hollywood Reporter, The Variety un Screendaily. Filmu šogad plānots pieteikt Amerikas Kinoakadēmijas balvai Oskars.

Režisore, scenāriste un māksliniece Signe Baumane kopš 1995. gada dzīvo Ņujorkā un ir vienīgā Latvijas režisore, kas ir ASV Kino Akadēmijas biedre. Viņas veidotās animācijas īsfilmas ir tikušas demonstrētas vairāk nekā 200 festivālos visā pasaulē. Filmā «Akmeņi manās kabatās» Signe Baumane radījusi neparasti tēlainu, pārsteidzoši ekspresīvu un dziļu pasauli, kurā sastopas gan metaforiski tēli, gan viņas ģimenes locekļi. Filmas skaudrais un tomēr humora pilnais stāsts vēsta par piecu ģimenes sieviešu dzīvēm – vecmāmiņu Annu, māsīcām Mirandu, Lindu un Irbi, kā arī par Signi pašu.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu