Vilka argumenti ir smieklīgi, uzskata zemkopības ministrs (232)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Pievienotā vērtības nodokļa (PVN) likme Latvijā pārtikas produktiem ir jāmazina un ir nepieciešama diskusija par šo jautājumu, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam «Baltic Business Service» teica zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

«Es uzskatu, ka ir jāatbalsta PVN samazināšana pārtikai. Protams, esmu gatavs diskutēt par pozīcijām, vai tās būs olas, maize, piena produkti, gaļa, dārzeņi, augļi utt., un par likmes apmēru. Piemēram, Polijā dažādiem pārtikas produktiem ir atšķirīgas PVN likmes. Ja mēs konceptuāli esam gatavi šo jautājumu skatīt, tad jāsaprot, ka būs plašas diskusijas, bet Latvijā šobrīd nav gatavi to skatīt pat konceptuāli,» teica Dūklavs.

Viņaprāt, arguments par PVN likmes pārtikai milzīgo ietekmi uz budžetu ir smieklīgs. «Pateikt, ka tas nav atbalstāms, jo ir liela ietekme uz budžetu, ir smieklīgi,» teica ministrs.

Viņš atsaucās uz pētījumu, kuru veikusi Latvijas Lauksaimniecības universitātes rektore, profesore Irina Pilvere ar zinātnieku grupu. «Minētajā pētījumā ir aprēķināts, ka ietekme uz budžetu varētu būt 36 vai 38 miljoni eiro. Banku eksperti un citi stāsta, ka tās būtu «pasaules briesmas», bet jāsaprot, ka ir jārēķina arī otra puse – cik cilvēks ietaupīs un kur to tērēs, kā mainīsies sociālā spriedze, par cik algas varēs ražotāji palielināt utt. Protams, piekrītu, ka tieši par likmes samazinājuma summu cena veikalā nesamazināsies, bet arī nevaru piekrist, ka uz PVN samazināšanas rēķina visi ļoti gribēs nopelnīt un cenas nemazinās. Ir taču mehānismi, kā to pārbaudīt, līdzīgi kā ar eiro ieviešanu,» atzina Dūklavs.

Viņš norādīja, ka arī eiro ieviešanas laikā atsevišķi tirgotāji atsevišķām precēm pacēla cenas. «Protams, tirgotāji izdomāja, kā cenas nedaudz pacelt atsevišķiem produktiem, bet nekāda revolūcija nav notikusi, kopumā skatoties, tas ir noticis saprāta robežās. Kāpēc lai šajā gadījumā būtu savādāk? Esmu runājis ar visu lielo tirdzniecības tīklu vadītājiem, un neviens man nav teicis, ka nebūtu gatavs būtiski samazināt produkta cenu atbilstoši PVN samazinājumam. Visi ir apliecinājuši, ka tas ir ļoti labi. Protams, ir jāsaprot viena svarīga lieta, ka tas attieksies uz visiem Latvijā tirgotajiem pārtikas produktiem neatkarīgi no izcelsmes valsts – gan Latvijas, gan Lietuvas, gan Francijas, gan Polijas. Jā, tas tā būs, bet vai šī iemesla dēļ to nedarīt? Polija, Vācija to ir ieviesusi, jo tas ir cilvēku labā,» atzina zemkopības ministrs.

Komentāri (232)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu