Ko spēj lāzerepilācija liekā apmatojuma likvidēšanā (20)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Lāzerepilācija šobrīd ir vismodernākā liekā apmatojuma likvidēšanas metode - ne vien efektīva un salīdzinoši mazsāpīga, bet arī nodrošina visilglaicīgāko rezultātu cīņā ar lieko apmatojumu. Turklāt estētiskajā medicīnā ik brīdi ienāk jaunas uzlabotas lāzertehnoloģijas, kas tagad dod iespēju procedūras veikt visu gadu, kā arī beidzot no apmatojuma atbrīvoties gaišu un smalku matu īpašniecēm, informēja Ilze Apine. 

Dažādas iekārtas: ko tās spēj?

«Lāzerepilāciju iekārtu klāsts estētiskajā medicīnā arvien paplašinās. «Protams, klientam ir gluži vienalga, ar kādu lāzeri tiek veikta epilācija – ar diožu vai aleksandrīta. Viņu interesē tikai rezultāts, – lai procedūra nav sāpīga, lai tā būtu saudzīga ādai un dotu maksimāli labu efektu. Tomēr mums - speciālistiem atšķirīgie lāzeru darbības principi ļauj izvēlēties katram klientam piemērotāko lāzerepilācijas veidu. Tāpat kā katram ādas tipam ir savs krēms vai veselības problēmai- medikamenti arī, katrs matiņš ar savu krāsu, struktūru un novietojumu prasa individuālu pieeju. Tāpēc šo procedūru jāuztic pieredzējušam ārstam. Vislabākais rezultāts tiks sasniegts tajā klīnikā, kurā būs visplašākās iespējas izvēlēties iekārtu atbilstoši katra pacienta situācijai. Nelielā salonā, kur ir vecākās paaudzes iekārta un tikai viena, nevar piedāvāt konkrētajam pacientam piemērotāko risinājumu,» atklāj Wellslim centra lāzerepilācijas speciāliste Inese Štukass.

Jaunākās iekārtas, ko izmanto lāzerepilācijā, veidotas tā, lai ļautu individuāli piemērot katram cilvēkam nepieciešamo lāzerenerģijas režīmu - procedūras ir kļuvušas mazsāpīgākas un saudzīgākas ādai - lāzera iekārta manipulē ar gaismu tā, lai staru virzītu precīzi mērķī, kur lāzera gaisma tiek absorbēta. Mērķi (šajā gadījumā matu) iznīcina, vienlaikus nepieļaujot, ka augstā temperatūra traumē apkārtējos audus. Tāpat jaunākās paaudzes diožu lāzeri gandrīz divreiz samazina procedūras laiku, apstrādājot tādus lielus laukumus kā kājas vai muguru.

Inese Štukass stāsta: «Beidzot ir pielikts arī punkts daudzajiem strīdiem, kurš lāzers epilācijai ir labāks un efektīvāks – aleksandrīta vai diožu, kurš labāk piemērots gaišiem matiņiem, kurš tumšiem, kuru drīkst izmantot tikai ziemā, ar kuru var apstrādāt nosauļotu ādu. Piemēram, jaunajā Alma SOPRANO ICE lāzerepilācijas iekārtā ir apvienotas abas iepriekš pazīstamās lāzeru tehnoloģijas, tādējādi iegūstot universālu epilācijas sistēmu. Šī epilācijas sistēma darbojas ļoti ātri – notiek vienlaidus ādas laukuma skenēšana. Atsevišķos gadījumos, ja klientam ir ļoti augsts sāpju slieksnis, iespējams pagarināt procedūras laiku, samazinot jaudu. Procedūra kļūst vēl mazsāpīgāka, taču efektivitāte nemazinās. Šo procedūru var veikt visa gada garumā un ir piemērots visiem ādas tipiem, arī iesauļotai ādai. (Drošības labad gan vienmēr pirms lāzerprocedūras tiek veikta bezmaksas prove, lai pārliecinātos, kā uz lāzera impulsiem reaģē āda.) Klasikā izpratnē bija arī tā – jo tumšāks mats, jo labāks rezultāts. Šai iekārtai, kas patreiz ir vienīgā Baltijas valstīs (tuvākās vietas, kur tā atrodama, ir Vācija un Nīderlande), ir pierādīta efektivitāte arī gaišu un smalku matu epilācijā, izņemot sirmus matus. Iekārtai ir perfekti maināmie uzgaļi, ko var pielāgot katrai vajadzībai. Uzgaļu arsenālā ir viens mazs uzgalītis, kas ir īpaši piemērots apmatojuma likvidēšanai jutīgās un grūti aizsniedzamās vietās – nāsīs, uz deguna, uz ausu maliņām, ausīs, virslūpai, arī uz pirkstiem u.c. Tādas iespējas līdz šim nebija.»

Kombinācijas iespējas labākam rezultātam

Bieži vien labāka rezultāta iegūšanai ārsti nevēlamā apmatojuma likvidēšanai kombinē dažādas lāzerepilācijas iekārtas. Taču mūsdienu tehnoloģijās ir iestrādāti jau vairāki, pēc darbības intensitātes regulējami faktori. Piemēram, ar labiem panākumiem izmanto Syneron Candela Elos Plus Motif LHRdiožu lāzeru kombinācijā ar radiofrekvenci. Kā paskaidroja VC4 Dermatoloģijas un ķirurģijas klīnikas dermatoloģe Līga Jaceviča, kombinācija nodrošina, ka impulss darbojas ne tikai uz mata serdi, bet arī apvalku.

Tas ļauj strādāt gan ar rudiem un gaišiem matiem, gan pēc savas struktūras smalkākiem matiem, ar kuriem parasti ir sliktāki rezultāti, jo tehnoloģija tos «neatpazīst». Tāpat tas dod iespēju ārstiem strādāt ar tumšāku ādu – līdz pat piektajam fototipam.

Šādos gadījumos ārsti izmanto speciālu programmu, kas dod mazāku enerģiju. Lielākoties visu jaunāko paaudžu iekārtu uzgaļos ir iestrādāta arī dzesēšanas sistēma, kas neļauj ādai sakarst un pasargā no nepatīkamām sajūtām. 4. Dimensijas dermatoloģe Sandra Vizule atklāj, ka jaunākās paaudzes Lumenis Lightsheer Duet diožu lāzera uzgalis ietver vakuumsistēmu, līdz ar to nav vajadzīgs kontaktgēls. Uzgalis nodrošina dziļāku lāzerstara iekļūšanu ādā - palielinās enerģijas absorbcija un matu folikulu iznīcināšana notiek efektīvāk. Bez tā - vakuumsistēma spiediena ietekmē slāpē karstuma impulsu.

Lāzerepilācija: dažādām zonām

Jaunākās paaudzes lāzertehnoloģijas pieļauj epilēt dažādas ķermeņa zonas – seju, krūtis, kājas, rokas, paduses, bikini utt.. Sievietēm pieprasītākā zona ir seja - virslūpa. Ļoti ērts atsevišķu matiņu likvidācijai ir Wavelight Q Switched rubīna lāzers. Arī Elos Plus Motif LHR diožu lāzers kombinācijā ar radiofrekvenci ir piemērots īpaši jutīgām zonām, turklāt strādājot ar radiofrekvences režīmu, uzlabojas sejas ādas kvalitāte. Sievietes izvēlas epilēt bikini zonu un apakšstilbus, kur bieži pēc jebkurām citām epilācijas vai depilācijas metodēm ir parādījies folikulīts - mata saknītes iekaisums. Lāzerepilācijai piemīt arī kosmētiski/ ārstniecisks efekts. Jau pēc pirmās procedūras šo neestētisko ādas izskatu iespējams atrisināt. Trešajā vietā ierindojas padušu epilācija, bet vīrieši labprāt izvēlas epilēt muguru, jo ar jaunajām tehnoloģijām to var veikt ievērojami ātrāk.

Lāzerepilācija: saudzīgi un pakāpeniski

Princips iznīcināt mērķi (matiņu), nenodarot bojājumus apkārtējiem audiem, tiek izmantots, ar lāzeru iedarbojoties uz matā esošo pigmentu – melanīnu. Tiek iznīcināts mata folikuls, un mats izkrīt. Lai arī impulsa iedarbības rezultātā tiek iznīcināta mata sakne, pati procedūra salīdzinoši ir mazsāpīga un netraumē ādu. Tas lāzerepilāciju būtiski atšķir no citām, pret ādu daudz nesaudzīgākām metodēm – matu izraušanas ar pinceti, vaksācijas, depilācijas u.c., kas visbiežāk veicina matiņu ieaugšanu un rada iekaisumus.

Tiesa, veicot lāzerepilāciju, acīmredzamas pārmaiņas nākamajā dienā pēc lāzerepilācijas nevarēs pamanīt - mats izkritīs 2 - 3 tuvāko nedēļu laikā. Taču tā kā tas pirms epilācijas ir noskūts un mata augšana ir apstājusies, īpaši arī netraucēs. Atbrīvošanās no nevēlamajiem matiņiem notiek pakāpeniski, jo vienā reizē tiek iznīcināti folikulus, kuri atrodas augšanas (anagēnā) fāzē. Matu daudzums, kas atrodas šajā fāzē, ir atkarīgs gan no ķermeņa zonas (piemēram, uz augšlūpas ir 65% anagēno matu, uz kājām un rokām - 20%), gan individuālajām īpašībām. Kopumā šie mati sastāda aptuveni 30% no visa ķermeņa apmatojuma, līdz ar to pārējie 70% atrodas pasīvajā fāzē un vēl nav izauguši, tāpēc tie nespēj absorbēt lāzerenerģiju un nepadodas likvidēšanai. Pasīvajā fāzē esošie matiņi pakāpeniski aktivizējas un izaug, nomainot izkritušos, tāpēc procedūra jāatkārto vairākkārt. Tomēr pēc pirmajām 3 - 5 procedūrām intervāli kļūst aizvien garāki – atkarībā no apstrādājamās zonas un matiņu ataugšanas intensitātes korekcijas pietiek veikt reizi trīs mēnešos, pusgadā, vai pat reizi gadā.

Svarīgi!

  • Neeksperimentē ar savu ādu: iekārtas, kas paredzētas fotoepilācijas veikšanai mājas apstākļos, ne tikai nesniedz cerēto rezultātu, jo tām ir daudzkārt mazāka jauda kā skaistumkopšanas klīniku rīcībā esošajai lāzertehnikai, bet arī var radīt daudzas nevēlamas blaknes.
  • Viena no biežākajām sieviešu kļūdām ir sākt raustīt vai skūt uz sejas augošus pūkveida matus. Tie ataug aizvien resnāki un tumšāki, atkal tiek izrauti, sāk ieaugt, veidojas sāpīgas pumpas. Iekaisums vēl nav sadzijis, kad mats jau atkal ataudzis un jārauj. Veidojas apburtais loks, taču foto vai lāzerepilācija ir lielisks veids, kā darīt tam galu.
  • Rezultāta noturīgums ir individuāls un atšķirīgs no daudziem faktoriem. Svarīga loma ir hormonu līdzsvaram, iedzimtībai un vispārējam veselības stāvoklim. Lāzera iznīcinātie matiņi nekad vairs neataug, bet laika gaitā var veidoties un ataugt citi matiņi, ko sauc par snaudošajiem matiņiem. Diemžēl līdz šim vēl nav izgudrota tāds lāzers, kas konkrētajā zonā novērš matiņu augšanu uz mūžu. Taču šīs metodes priekšrocība ir tā, ka pēc pareizi veikta pilna procedūru kursa, ar katru nākamo epilācijas reizi ataugušie matiņi kvalitatīvi un kvantitatīvi atšķirsies no iznīcinātājiem – to kļūst aizvien mazāk, un daudz smalkāki, nepamanāmāki, līdz ar to korekcija būs jāveic aizvien retāk. Turklāt nav jāgaida, līdz matiņi būs pietiekami gari, lai tos varētu likvidēt, kā tas bija pielietojot citas metodes. Arī iekaisums neveidosies.

Priekšnoteikumi veiksmīgām procedūrām

* Vismaz mēnesi pirms procedūras nevajadzētu sauļoties, lai ādas tonis būtu maksimāli tuvs dabīgajam. Plānojot procedūru uzsākšanu, jāņem vērā, ka pozitīva rezultāta sasniegšanai būs nepieciešamas trīs, kas ir minimālais procedūru skaits, līdz piecas epilācijas reizes ar apmēram piecu nedēļu intervālu. Arī pēc procedūras nevajadzētu intensīvi uzsākt sauļošanos. Zonas, kas pakļautas saulei, vēlams aizsargāt ar kvalitatīviem saules aizsargkrēmiem, kuriem SPF faktors nav mazāks par 30. Sekas pārāk ātrai sauļošanās atsākšanai var būt diezgan nepatīkamas – gaišāki vai tumšāki pigmenta plankumi. Tie veidojas tāpēc, ka procedūras laikā lāzera vai spēcīgas gaismas impulss karsē mata pigmentu. Ja āda sauļota, zemādā ap mata folikulu ir daudz melanīna, un tehnoloģija uzkarsē gan matu, gan ādu, – tas arī rada nevēlamo blakusefektu.

* Svarīgi pirms procedūras bezmaksas konsultācijas laikā veikt proves impulsu.

* Vislabākais rezultāts tiks sasniegts tajā klīnikā, kurā būs visplašākās iespējas izvēlēties iekārtu atbilstoši katra pacienta situācijai – gaišiem vai tumšiem, ieaugušiem vai neieaugušiem matiņiem utt. Izvērtējot mata un ādas tipu, ārsts varēs izvēlēties to iekārtu, ar kuru iespējams sasniegt vislabāko rezultātu. Tāpat svarīgi procedūru veikt medicīnas centros, kur strādā ārsti ar attiecīgu kvalifikāciju. Jābūt piesardzīgiem pret dažādu salonu piedāvājumiem, kur nav iespēja ieviest jaunākos risinājumus vai, kur ir tikai viena iekārta.

* Ar ārstu jāpārrunā arī, vai nav apstākļu, kas varētu nevēlami ietekmēt atbrīvošanos no liekajiem matiņiem, piemēram, atsevišķu medikamentu lietošana utt.

* Procedūru starplaikos aizliegts raut matiņus ar pinceti. Skūt gan drīkst droši – tie vienalga izkritīs. Vienīgi nevajadzētu aiztikt smalkos pūkveida matus uz sejas.

* Pēc procedūras var būt īslaicīgs ādas apsārtums, kas ir saistīts ar dabisku mazo asinsvadu reakciju uz siltuma kairinājumu. Pēc pirmās gaismas iedarbības apmēram 5 minūtes tiek gaidīta ādas reakcija. Normāla reakcija ir, ja ap matiņa folikulu veidojas tāds kā pietūkums, tas nozīmē, ka lāzerstars ir sasniedzis savu mērķi. Pēc pāris stundām šī reakcija parasti izzūd. Pirmajā dienā pēc procedūras neiesaka apmeklēt pirti un iet vannā. Savukārt pēc padušu epilācijas nedrīkst lietot dezodorantus un ķermeņa kopšanas kosmētiku, kas satur spirtu.

Lāzerepilāciju neiesaka veikt

  • Akūtu ādas slimību, ādas vēža gadījumā, kā arī, ja ir daudz lielu dzimumzīmju, tetovējumi vai hormonāli traucējumi.
  • Meitenēm, jaunākām par 16 gadiem, jo līdz šim vecumam organismā notiek hormonālas svārstības un matiņu folikuli (sīpoli) pilnībā vēl nav noformējušies.
  • Grūtniecības laikā, jo nereti hormonālo izmaiņu rezultātā, notiek pastiprināta matiņu augšana. Procedūras laikā gaisma ādas slānī nokļūst tikai 4 - 6 milimetru dziļumā, tādēļ ne grūtniecības, ne ginekoloģisku saslimšanu gadījumā tai nevajadzētu radīt negatīvas parādības. Tomēr bērniņa gaidīšanas periodā grūtnieces āda kļūst daudz jutīgāka, pazeminās viņas sāpju slieksnis. Savukārt pēc grūtniecības iespējamas hormonu līmeņa svārstības, kas var izraisīt pastiprinātu apmatojuma veidošanos, un tad var nākties epilācijas kursu sākt no jauna.

Vēl daži fakti

* Pret nevēlamo matiņu likvidēšanu jutīgākās ķermeņa vietas ir virslūpa un bikini zona.

* Matiņu augšanas ātrums dažādās ķermeņa zonās ir atšķirīgs: vislēnāk tie aug uz rokām, visātrāk – uz sejas, tāpēc šajā zonā procedūras jāatkārto visbiežāk.

* Jaunām sievietēm matiņu augšana ir aktīvāka nekā, sasniedzot četrdesmit gadu slieksni, vecākām sievietēm bieži vien pietiek ar trim epilācijas procedūrām, un matiņi tikpat kā vairs neataug.

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu