Par filmu tapusi pirms vairāk nekā 100 gadiem sarakstītā Raiņa luga «Zelta zirgs» (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/Apollo

27.augustā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā – mūsu «Stikla kalnā», notika pilnmetrāžas ģimenes animācijas filmas-pasakas «Zelta zirgs» nacionālā pirmizrāde. Arī portāls «Apollo» devās noskatīties filmu un aprunāties ar režisoru par tās tapšanas gaitu.

«Zelta zirga» režisors Reinis Kalnaellis stāsta, ka filmas mērķauditorija ir ģimenes ar bērniem. Lai arī filmā tiek attēlots gan labais, gan arī ļaunais, no tumšajiem tēliem baidīties nevajag. Reinis atklāj, ka daudzi ir interesējošusies, kā tiks attēlota nāve, viņaprāt, interpretācija ir izdevusies.

Filmas pirmie zīmējumi tapuši pirms 10 gadiem, tie aizņem 10 lielus skapjus, filmas veidošanā piedalījušies mākslinieki no vairākām Eiropas valstīm. Milzīgais animācijas filmas - pasakas tapšanas process noslēdzās, un tas sakrita ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas, mūsu «Stikla kalna» atklāšanas laiku.

Filmas pirmizrāde un bibliotēkas atklāšana

Režisors uzskata, ka tas, ka laiki tā sakrituši noteikti jau bija kosmosā rakstīts.

«Bibliotēkas komanda bija viena no tām, kas mūs iedvesmoja šim darbam. Mēs visu laiku bijām kopā, šo pirmizrādi centāmies likt kopā ar telpas būvi. Visas neveiksmes par bibliotēku, ko dzirdējām publiskajā telpā, ka kaut kas trūkst un kavējas, tas skāra arī mūs. Bet mēs par to diemžēl bijām priecīgi, jo tas nozīmēja, ka mums ir vairāk laika filmas pabeigšanai, » paskaidro filmu studijas «Rija» vadītājs un producents Vilnis Kalnaellis.

Animācijas filmas sižeta pamatā ir Raiņa, pirms vairāk kā 100 gadiem sarakstītā, luga «Zelta zirgs». Tās motīvi: cīņa starp labo un ļauno, drosmes, neatlaidības un mīlestības spēks ir universāli, tie ir sastopami daudzu tautu pasakās, tāpēc arī tiem, kas Raiņa lugu nav lasījuši, filma būs ne mazāk aizraujoša un saprotama.»

Kā radās ideja

Reinis Kalnaellis stāsta, ka izvēle par «Zelta Zirgu» radās «Rija» studijā, kad tik strādāts pie projekta «Randiņš Belevilā».

«Tas notika pirms 10 gadiem, viens no «Randiņš Belevilā» projekta māksliniekiem izlasīja scenāriju un viņu tas ļoti ieinteresēja – tā radās pirmās idejas un skices. Jau tad sapratām, ka topošajam projektam jābūt starptautiskam.»

Tā arī notiks, jo filma tiek veidota ne tikai latviešu valodā.

«Jau pašā sākumā filma tika ierakstīta angļu valodā. Ņemot vērā to, ka filmas komanda ir starptautiska, sapratām, ka arī angļu valoda ir būtiska. Protams, ka Latvijā filma ir pieejama latviešu valodā, tāpat kā lietuvā - lietuviešu un dānijā – dāņu.»

Režisors stāsta, ka ar filmas pirmizrādi Latvijā, tās liktenis nebeidzas, jo septembrī tā būs pieejama kopprodukcijas valstu kinoteātros un ap februāri to plānots laist festivālu apritē.

Par pašu filmu

Lomas jaunajā animācijas filmā ierunājuši Edgars Kaufelds, Zane Dombrovska, Laima Vaikule, Uldis Dumpis, Ģirts Jakovļevs, Artis Robežnieks, Edgars Lipors, Jānis Kirmuška, Jānis Jarāns, Pēteris Šogolovs, Dainis Porgants un citi.

Filmas «Zelta Zirgs» režisoram Reinim Kalnaellim šī ir pirmā pilmetrāžas animācijas filma. Līdz šim režisējis animācijas īsfilmas «Kad āboli ripo», «Joka pēc alfabēts». Reinis ieguvis bakalaura grādu Baltijas filmu un mediju skolā Tallinā, studējis FAMU filmu skolā Prāgā.

Kad režisoram tika uzdots jautājums, kā viņš pats vērtē filmas gala rezultātu, Reinis smejoties atbildēja: «Lai vērtē citi!»

Filma kinoteātros no 29. augusta.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu