Kurus pasākumus «Baltajā naktī» nedrīkst laist garām? (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns

Mūsdienu kultūras foruma «Baltā nakts 2014» programmā būs vairāk nekā 50 dažādi projekti, kas naktī no 6. uz 7. septembri aicinās Rīgas iedzīvotājus un viesus palikt nomodā un iepazīt aktuālās kultūras norises. Piedāvājumi ir daudz un dažādi, lai būtu vieglāk visā orientēties, portāls «Apollo» ir izveidojis sarakstu ar pasākumiem, kurus, mūsuprāt, vajadzētu apmeklēt.

  • Enhe Honga. Niko Vašelāri. Performances.

Cikos: 20.00 - 23.00

Kur: Rīgas Mākslas telpā, Kungu ielā 3

Kas notiks: Izstāde «Lieliskā performance» Baltajā naktī tiek papildināta ar divām dzīvām performancēm, kuru autoru darbi ir iekļauti Jūlijas Stošekas kolekcijā. Korejiešu māksliniece Enhe Honga veido efemērus akustiskus tēlus, iesaistot savās performancēs pašas balsi, skaņu ierakstus, horeogrāfiju, atrastas lietas un sadzīves materiālus. Enhe Honga (Eunhye Hwang, 1978) ir dzimusi Dienvidkorejā, mācījusies glezniecību Jonginas (Yong-In) Universitātē, pašreiz dzīvo Berlīnē un studē teoloģiju. Viņa ir beigusi Marinas Abramovičas un Ulriha Ellera Performances un skaņu mākslas klasi Braunšveigas Mākslas universitātē Vācijā.

  • Franču eksperimentālās mūzikas koncertnakts

Cikos: 21.00 - 3.00

Kur: Anglikāņu baznīca, Anglikāņu iela 2

Kas notiks: Koncertvakara programmā apkopoti labākie franču novatoriskās mūzikas paraugi: aptuveni trīs stundas garais improvizējošā ērģelnieka un saksofonista Žana Lika Gijonē (Jean-Luc Guionnet) priekšnesums, kas pērn guvis izcilas atsauksmes Parīzes Baltajā naktī, un cieņas apliecinājums, iespējams, nozīmīgākajam Francijas pienesumam modernajā mūzikā – elektroakustiskā mūzika. Šo koncerta daļu veidos šīs skolas komponista Lika Ferrari (Luc Ferrari) skaņdarbi viņa dzīvesbiedres Brunhildes Ferrari (Brunhild Ferrari) izpildījumā, kā arī elektroakustiskās mūzikas komponista Kasela Jēgera (Kassel Jaeger) uzstāšanās. Koncertvakaru ievadīs vietējā akadēmiskās mūzikas vides pārstāvja – komponista Andra Dzenīša jaundarbs paša veidotā ansambļa Woodpecker Project izpildījumā.

  • Videogrāfija: Space Textures VIII

Cikos: 21.00 - 3.00

Kur: Latvijas Nacionālā bibliotēka, Mūkusalas iela 3

Kas notiks: Radio NABA organizētais projekts «Videogrāfija» Rīgas Baltās nakts programmā tiek iekļauts tradicionāli un ir saistošs ar to, ka piedāvā starptautiski spilgtus audiovizuālās mākslas pārstāvju sniegumus. Šogad bez pašmāju māksliniekiem VIDEOGRĀFIJA IX koncertprogrammā būs mākslinieki no Vācijas, Lielbritānijas un Krievijas. Mūziķu uzstāšanās tiek pavadītas ar oriģinālām videoinstalācijām. Programmā būs arī Rīgas DJ un VJ priekšnesumi.

  • Ūdens - gaismas grafiti / Water Light Graffiti

Cikos: 21.00 - 3.00

Kur: Operas skvērs, Aspazijas bulvāris 3

Kas notiks: «Ūdens–gaismas grafiti» ir franču mākslinieka Antonīna Fornē (Antonin Fourneau) fizikas un mākslas instalācija, kas sevī apvieno divas pasaules pamatstihijas – gaismu un ūdeni. Un ne bez radības kroņa – cilvēka iejaukšanās! Antonīns Fornē aicina ikvienu rīdzinieku piedalīties suģestējošā mākslas radīšanas aktā – ar ūdeni gleznojot gaismas attēlus un zīmes. Pateicoties pārsteidzošai atraktivitātei un spējai piesaistīt plašu publikas atsaucību «Ūdens-gaismas graffiti» pabijis jau vairāku pilsētu Balto nakšu programmās, t.sk. 2012. gadā – Parīzē, 2013. gadā – Košicē un Mecā, kā arī vairākos nozīmīgos un populāros dažādu mākslu festivālos Eiropā un citviet pasaulē Instalācijas uzbūves pamatā ir LED gaismiņu «tāfele», sastāvoša no tūkstošiem spuldzīšu, uz kuras var zīmēt, izmantojot visparastāko ūdens strūklu. Instalācija ir elektrodroša. Savus mākslinieciskos talantus iepretim Latvijas Nacionālajai operai aicinām atraisīt ikvienu, gan jaunu, gan vecu!

  • Survival Kit 6. Utopiskā pilsēta

Cikos: 14.00 - 1.00

Kur: Vāgnera zāle, Riharda Vāgnera iela 4

Kas notiks: Projektā «Baltā nakts» LLMC piedāvā 10 stundu garu performatīvu skaņas un telpas pētījumu, drosmīgu «kultūras produktu izplatītāju» uzsaukumu un audiovizuālu koncertu, kurā tiks pārstāvēti gan Latvijas un Igaunijas, gan ASV, Vācijas, Spānijas un Lielbritānijas mākslinieku darbi. «Survival Kit» festivāla izstāde atvērta no plkst. 12.00 līdz 01.00.

  • Aismas Freskas uz AB dambja

Cikos: 18.00 - 1.00

Kur: Peldošā mākslas galerija «Noass», AB dambis 2

Kas notiks: Kultūras un mākslas projekts «Noass» šogad «Baltajā naktī» piedāvā īpaši plašu pasākumu programmu. Izcilās itāļu mākslinieces Grācijas Toderi videoinstalācijā «Atlante Rosso», izmantojot pilsētas nakts skatus un kosmosa attēlus, kā arī digitālās manipulācijas efektus, tiek veidoti pazīstamu un tajā pašā laikā pavisam mistisku pilsētu nakts ainas, tādējādi apvienojot «paradīzes un elles» filozofisko konceptu.

  • Sadzīves kosmoss

Cikos: 19.00 - 1.15

Kur: Spīķeru kvartāls, nevalstiskais teātris «Dirty Deal Teatro“, Maskavas iela 12 korpuss 2

Kas notiks: Izmantojot tādus šķietami ikdienišķus priekšmetus kā putekļu sūcēju, ledusskapi un zeķes, idejas autores Paula Pļavniece un Marija Rozīte performances laikā radīs pasaules mikromodeli. Skatītājiem būs iespēja ieraudzīt mazus ikdienas notikumus, kas patiesībā slēpj senas tautas gudrības un veido ne tikai mūsu dzīves, bet arī visas planētas lielās norises. Muzikālā noformējuma autors Toms Auniņš un gaismu mākslinieks Jānis Sniķers rūpēsies par izrādes kopīgo atmosfēru, kas papildinājumā ar māksliniecisko izpildījumu raisīs neaizmirstamās emocijas. Performanču sākums ir katras apaļās stundas sākumā (plkst. 19.00, 20.00, 21.00 utt.). Performances ilgums – 15 minūtes.

  • Pilsētas avangards

Cikos: 22.00 - 2.30

Kur: Vērmanes dārza estrāde

Kas notiks: «Pilsētas avangards» – pasaules un Latvijas mēmā dokumentālā kino klasika apvienojumā ar laikmetīgām mūzikas interpretācijām. Skatītāju uzmanībai tiks piedāvātas trīs klasiskas mēmā kino filmas un trīs laikmetīgi muzikālie pavadījumi «dzīvajā» izpildījumā.

  • Ceļojums uz mēnesi / Le Voyage Dans La Lune

Cikos: 18.00 - 3.00

Kur: Kinoteātris «Splendid Palace», Mazā zāle, Elizabetes iela 61

Kas notiks: «Baltā nakts» šogad iedvesmu smēlusies no pasaules kinoklasikas bestsellera – 1902. gadā Francijā uzņemtās zinātniskās fantastikas spēlfilmas «Ceļojums uz Mēnesi» (Le Voyage Dans La Lune, režisors Žoržs Meljess). Toreiz šī melnbaltā filma spēja uzburt neticamo – spilgtas ainas par cilvēka ceļojumu uz Mēnesi, tā apliecinot cilvēka meklējumu un radošu atklājumu alkas. Vienlaikus filma neapšaubāmi kļuva par sava laikmeta vadošā stila noteicēju, jo īpaši jaunajos mākslas un dizaina virzienos – art deco un futūrismā. Filmas restaurēto versiju papildina pasaulslavenā franču elektroniskās mūzikas dueta AIR 2012. gadā ierakstītais skaņu celiņš.

  • Dzīve - tas ir kino

Cikos: 18.00 - 3.00

Kur: Kinoteātris «KSuns», Elizabetes iela 83/85 un restorāns «Andalūzijas Suns», Elizabetes iela 83

Kas notiks: Pasākuma apraksts: 2ANNAS Baltajā naktī piedalīsies ar divām paralēlām aktivitātēm: filmu izrādīšanu un audiovizuālo performanci.

«2ANNAS» izveidotā filmu programma apkopo Baltijas konkursam iesūtītās filmas. Kopā festivālam šogad ir iesūtītas 37 īsfilmas no Latvijas, un «2ANNAS» Baltajā naktī vēlas parādīt visas iesniegtās filmas. Filmas tiks rādītas 30 minūšu garās programmās. Īsfilmas «KSunī» tiks rādītas atbilstoši to žanriem: animācijas, dokumentālās un spēlfilmas.

Plkst. 22.00 restorānā «Andalūzijas Suns» sāksies «Dzīve – tas ir kino!» - Baltās nakts audiovizuālās performances daļa, kurā uzstāsies DJ Roberts Gobziņš un VJ Linda Konone. Viņu uzstāšanās tēma: laika attēlojums latviešu kino.

  • Jura Kulakova kantāte «Mīlestībā viļņo krūts»

Cikos: 20.00 - 24.00

Kur: Kalnciema kvartāls, Kalnciema iela 35

Kas notiks: «Baltajā naktī» Kalnciema kvartālā RTU vīru koris «Gaudeamus» un leģendārā grupa «Pērkons» vienosies komponista Jura Kulakova kantātes «Mīlestībā viļņo krūts» brīvdabas atskaņojumā. Apcerīgi pacilājošajā kantātē iekļautas divdesmit gan agrāk radītas, gan arī no jauna komponētas dziesmas ar komponista garam tik tuvā Eduarda Veidenbauma dzeju. Pasākuma laikā apmeklētāju ērtībām būs atvērtas arī Kalnciema kvartāla omulīgās kafejnīcas.

  • Smiekli, dejas un šekspīrs

Cikos: 12.00 - 2.00

Kur: Veto Magazine kultūrbārs «Vieta», K. Valdemāra iela 61

Kas notiks: Smieklu viļņi, muzikāla smeldze un multimediāla izstāde «Šahspīrs», izcilā britu dramaturga Viljama Šekspīra 450. jubilejas gadā. Visbaltākajā no šī gada naktīm kultūrbārs «Vieta» piedāvās izsmieties kopā ar «Comedy Latvia» jokdariem, nobirdināt kādu asaru, klausoties Čipša un Dullā smeldzīgās romances, izdejoties ar DJ Uģi Briedi, kā arī apskatīt Šekspīra un šaha attiecībām veltīto interaktīvo instalāciju «Šahspīrs».

  • Dzīvo komiksu tunelis

Cikos: 20.00 - 2.00

Kur: «ZZ tunelis» jeb pazemes gājēju tunelis starp Vecrīgu, universālveikalu «Stockmann» un Autoostu

Kas notiks: Tuneļa apmeklētāji ar savu kustību palīdzību varēs atdzīvināt statiskus komiksu varoņus un elementus vairākos interaktīvos ekrānos. Tāpat apmeklētāji varēs izkustināt kājas mūzikas ritmos vai atpūsties ērtos zviļņos un baudīt mūziku no vinila platēm, kā arī tikties klātienē ar seriāla «Zelta Zivtiņa» varoņiem.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu