Plaušu veselības stūrakmeņi - nesmēķēt, nesmēķēt un vēlreiz nesmēķēt (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šodien, atzīmējot Pasaules Spirometrijas dienu Rīgā, Centrālājā dzelzceļa stacijā, laika posmā no plkst. 15.00 –18.00, ikviens garāmgājējs aicināts saņemt informāciju par plaušu veselības pārbaudes nozīmīgumu, plaušu ārstu jeb pulmonologu kontaktinformāciju visā Latvijā, kā arī papildus veikt plaušu funkciju novērtēšanas – spirometrijas testu bez maksas.        

Jau trešo gadu Latvijā tiek rīkota Pasaules Spirometrijas diena, kas ir instruments, lai Latvijas iedzīvotāji pievērstu pastiprinātu uzmanību plaušu veselībai. Spirometriju veikt var pie ikviena plaušu ārsta, tā ir vienkārša un lēta metode, kas palīdz diagnosticēt daudzas plaušu slimības.

Spirometriju nepieciešams veikt –

- Ja smēķē;

- Ja ir elpas trūkums;

- Ja ir ilgstošs klepus;

- Ja ātri nogursti pie fiziskas slodzes.

No šī gada Eiropā ir uzsākta kampaņa «Veselas plaušas ilgam mūžam» (Healthy lungs for life) un šī gada kampaņas sauklis ir «Elpo tīru gaisu!» («Breath the clean air!»), kas aicina iedzīvotājus pievērst uzmanību gaisa piesārņojumam, kas nelabvēlīgi ietekmē gaisa kvalitāti, kā arī nodara kaitējumu cilvēka veselībai un ekosistēmai kopumā, piesārņojot gaisu ar sīkām putekļu daļiņām – benzipirēnu un slāpekļa oksīdu, kuru tiešais avots ir automašīnu izplūdes gāzes, kas veicina alerģisko elpceļu slimību un astmas attīstību, kā arī smēķēšanai, kas ir viens no būtiskākajiem gaisa piesārņojuma avotiem sadzīvē.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu