Rekonstruēta Aspazijas mājā Jūrmalā. Ielūkojies, kā tā izskatās! (24)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/Apollo

18.septembrī, restaurētajā Aspazijas mājā, Jūrmalā, norisinājās Raiņa un Aspazijas 150.jubilejas gada ieskaņai veltīts pasākums «Brančs ar Aspaziju», kurā klātesošie tika iepazīstināti ar dzejnieku jubilejai veltīto kultūras pasākumu programmu, kā arī varēja pirmie aplūkot tikko rekonstruēto Aspazijas māju.

Māja, kurā dzejniece Aspazija pavadīja sava mūža pēdējos 10 gadus, atrodas šaurākajā Jūrmalas vietā, Dubultos, kur Lielupi no jūras šķir šaura zemes strēle 320 metru platumā. Ēka celta 1903.gadā un ir izcils koka arhitektūras paraugs.

«Gribam, lai šajā mājā pēc iespējas ātrāk parādītos dzīvība un lai tā ātrāk nolietotos (labā ziņā), jo remonta darbi šeit ir ieviesuši sterilu sajūtu. Tāpēc ir ārkārtīgi svarīgi, ka šeit pēc iespējas ātrāk parādās autentisks gars, lai šeit parādās cilvēki,» atklāja Jūrmalas pilsētas domes Kultūras nodaļas vadītāja Agnese Miltiņa.

Galvenā iecere ir mājas darbību veidot tā, lai cilvēki savās brīvdienās varētu atbraukt un to apskatīt. Apmēram reizi nedēļā Aspazijas namā plānots rīkot dažādus pasākumus

«Jūrmala ir Raiņa un Aspazijas pilsēta,» paskaidroja Jūrmalas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis. «Šī māja ir kā gaismas punkts Jūrmalā.»

Jūrmalas saimnieks pieminēja stāstu no Tuvas Jansones grāmatas, kurā susuriņš bija nopircis jaunas bikses un viņam tās nepatika, jo vēl nebija ieguvušas viņa kāju apveidu.

«Arī par šo māju varētu teikt tāpat. Protams, tās gars nav pazudis, taču mēs to atdzīvināsim mājīgu un siltu.»

Aspazijas māja atrodas Jūrmalā, Z. Meierovica prospektā 20, tās oficiālā atklāšana notiks 3.oktobrī.

Komentāri (24)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu