Latviju apmeklēs pasaulē izcilākie Rotko mākslas pētnieki (27)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sarah&Boston, CC BY-SA 2.0

Lai piedalītos mākslinieka Marka Rotko 111.dzimšanas dienai veltītajos pasākumos, Latvijā viesosies pasaulē zināmākie abstraktā ekspresionisma pētnieki un abi Rotko bērni – dēls Kristofers Rotko (Christopher Rothko) un meita Keita Rotko Praizela (Kate Rothko Prizel).

Pētnieki un Rotko ģimenes locekļi piedalīsies starptautiskā konferencē, kas 23.septembrī notiks Rīgā un 25.septembrī turpināsies Daugavpilī un 24.septembrī uz Daugavpili dosies īpašā Rotko vilcienā, kurā trīs vilciena vagonus piepildīs mūzika, māksla un performances. Konferences tiešraide abas dienas būs skatāma kultūras portālā www.riga2014.org.

Konference «Abstraktais ekspresionisms: emociju valoda» pulcēs pasaulē pazīstamus mākslas zinātniekus un Rotko iedvesmoti mākslinieki no Parīzes, Ņujorkas, Londonas, Madrides, Sanpaulu un Maskavas. Britu mākslas vēsturnieks Dr. Deivids Anfams (Dr. David Anfam) konferencē dalīsies ar atziņām par saistību starp mākslu un identitāti, 360 grādu abstrakto gleznu meistars un krāsu uztveres psiholoģijas pētnieks Senfords Vurmfelds no Ņujorkas (Sanford Wurmfeld) stāstīs par Rotko krāsu izmantojumu no krāsu uztveres teorijas viedokļa.

Arhitektūras profesora no Ārhusas Valters Unterainers (Walter Unterrainer) referāts konferencē būs «Muzeji un citas izstāžu telpas jeb kā mākslinieki iemācās mīlēt arhitektus», savukārt franču akadēmiķes Annijas Koenas Solalas (Annie CohenSolal) tēma būs «Marka Rotko daudzie ceļojumi». Konferencē uzstāsies arī prof. Džeimss Klārks (James Clarke), kurš teiks ievadvārdus pirms koncerta, kas 23.septrembra vakarā notiks Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un kurā izskanēs īpaši šim koncertam komponēti skaņdarbi, savukārt konferences otrajā daļā profesors runās par abstrakto ekspresionismu mūzikā un mākslā. Tāpat konferencē uzstāsies prof. Pols Hakslijs (Paul Huxley), prof. Marko Džanoti (Marco Gianotti), Eleonora Šturma (Ņujorka), Dr. Hosē M. Sirija (José M. Ciria), Pīters Grifins (Peter Griffin) u.c.

Rotko 111.dzimšanas dienai veltītie pasākumi norisinās Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programmas ietvaros, un ir viens no Rīga 2014 projektiem, kas plašāk iepazīstina ar Latvijā dzimušām pasaules zvaigznēm. Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu organizē nodibinājums Rīga 2014 sadarbībā ar valsts, pašvaldības un nevalstiskajām kultūras organizācijām, radošajām apvienībām. Programmu finansē Rīgas dome, Kultūras ministrija un Eiropas Komisija. Rīga 2014 programmas partneris ir Lattelecom, kas arī nodrošina tehnoloģisko atbalstu.

Komentāri (27)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu