Labākā operas soliste Inga Kalna: «Šī balva ir kā ķirsītis uz tortes» (18)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Felīcija Vērzemniece/Apollo

24. septembrī Latvijas Nacionālajā operā jau devīto reizi notika «Latvijas Gāzes» Gada balvas operai apbalvošanas ceremonija un koncerts, kurā tiks sumināti aizvadītās sezonas labākie Latvijas Nacionālās operas mākslinieki un mūža balvas ieguvēji. Novērtēt cilvēku labo darbu, operā ieradās arī portāls «Apollo».

Apbalvošanas ceremonijas laikā visa zāle piecēlās kājās divas reizes. Otrā reize bija pēc ceremonijas, kad ar vētrainiem aplausiem tika sveikti visi balvu ieguvēji, taču pirmā reize bija pēc labākās operas solistes Ingas Kalnas uzstāšanās.

Cilvēki aiz sajūsmas ceļas kājās

Inga paskaidro, ka redzēt savu acu priekšā stāvam kājās visus ceremonijas apmeklētājus bija ļoti pacilājoša un cerīga sajūta.

«Pirmkārt ir acīmredzami, ka cilvēks spēj novērtēt to, kas ir darīts un otrkārt, cilvēki ir iemācījušies par to arī priecāties,» stāsta soliste.

«Es uz skatuves esmu jau daudzus gadus, tāpēc varu par to spriest - ilgi mēs neesam mācējuši pienācīgi priecāties, visu laiku it kā sevi esam bremzējuši. Beidzot es skatos un redzu, un jūtu, ka cilvēki ir gatavi atvērties priekam un gandarījām. Tas ir ļoti veselīgi nevis viena indivīda gadījumā, bet arī valsts ziņā tas virza mūs uz priekšu. Prieks un gandarījums, tas ir milzīgs spēks, kas spēj ļoti daudz ko paveikt.»

Risks, kurš atmaksājās un balva kā ķirsītis

17.maijā LNO izskanēja Latvijā unikāls «bel canto» mūzikas koncerts: izcilais latviešu soprāns Inga Kalna dziedāja īpaši izvēlētus skaņdarbus, kas Latvijā tiek atskaņoti ļoti reti vai nav dziedāti vispār. Šī koncertprogramma prasīja visaugstākā līmeņa vokālo virtuozitāti, izkoptu tehniku un emocionālu briedumu. Tas bija risks. Un tas atmaksājās - aplausi zālē nerimās vēl ilgi, kritiķu atsauksmes bija bijīgas sajūsmas pilnas...

«Es nebiju rēķinājusies, ka saņemšu balvu par sevis izdomātu programmu. Tas nozīmē, ka «bel canto» bija svarīgs ne tikai man pašai, bet arī skatītājiem tas sniedza gandarījumu un prieku. Sajūta ir pacilājoša,» paskaidro šī gada labākā soliste, piebilstot, ka šī balva ir kā ķirsītis uz tortes.

Turpmākie plāni

Tālāk Inga Kalna gatavojas Artūra Maskata operai «Valentīna», kura pirmo reizi būs baudāma 5.decembrī.

««Valentīnā» ir viss, kas man mūzikā patīk. Lielas līnijas, plašums, dāsnas frāzes, man patīk labi instrumentēts orķestris. Šis darbs ir rakstīts ar mīlestību pret orķestri, ar mīlestību pret mākslinieku, ar mīlestību pret balsi kā tādu un ar ļoti lielu mīlestību pret dzīvi. Tā būs ļoti emocionāla opera, muzikāli interesanta, nopietna, smeldzīga un arī asprātīga. Varbūt humoru uztvers, varbūt ne, taču man tas šķiet ļoti skaisti...»

Kopumā balvas tiks piešķirtas desmit nominācijās:

  • Leģendārs mūžs mākslā Solveiga Raja
  • Par ieguldīto mūža darbu LNO mākslinieciskajā jomā Andris Ēriks Dalbiņš
  • Par ieguldīto mūža darbu LNO tehniski administratīvajā jomā Irēna Austra Indriksone
  • Labākā operas soliste Inga Kalna
  • Labākais operas solists Rihards Mačanovskis
  • Labākā baleta soliste Nataļja Lipska
  • Labākais baleta solists Andris Pudāns
  • Labākais orķestra mākslinieks Guntis Kronītis
  • Par īpašiem mākslinieciskiem sasniegumiem iepriekšējā sezonā Opera-lekcija «Mihails un Mihails spēlē šahu»
  • 2013./2014. gada sezonas labākais jauniestudējums skatītāju balsojumā - Jura Karlsona balets-fantāzija «Karlsons lido...» Aivara Leimaņa horeogrāfijā.
Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu