Alvis Hermanis iegūst Baltijas Asamblejas balvu mākslā (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Saeimā vērtējot Baltijas Asamblejas (BA) balvas kandidātus, starptautiska žūrija nolēma 2014.gada balvu mākslā piešķirt Jaunā Rīgas teātra režisoram Alvim Hermanim par radošajiem sasniegumiem, uzvedot virkni izrāžu, jo īpaši par lugu «Oblomovs», aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā.

BA balvu literatūrā saņems igauņu rakstnieks Pēters Sauters par noveli «Neatstāj mani vienu» (2012). Savukārt balva zinātnē tiks habilitētajam profesoram Jozam Vidam Gražulevičam no Lietuvas par augstiem sasniegumiem materiālķīmijā un inženierzinātnēs, kā arī par aktīvo sadarbību ar pārējo Baltijas valstu zinātniekiem izpētes projektu izstrādē un īstenošanā.

Plānots, ka balvas laureātiem pasniegs gadskārtējā BA sesijā, kas norisināsies 24.oktobrī un 25.oktobrī Igaunijas galvaspilsētā Tallinā. Katras balvas apmērs ir 5000 eiro.

Žūrijas sastāvā bija deviņi literatūras, mākslas un zinātnes eksperti no Igaunijas, Lietuvas un Latvijas.

BA balva ir dibināta 1994.gadā, un to ieguvuši daudzi pazīstami kultūras, zinātnes un mākslas jomas darbinieki. 2012.gada BA balvu literatūrā saņēma Aivars Kļavis par tetraloģiju «Viņpus vārtiem». Balva mākslā tika piešķirta mākslinieku grupai «Visual Solutions» no Igaunijas par mākslinieciskajiem sasniegumiem, kas veicina Igaunijas, Latvijas un Lietuvas mākslas telpas apvienošanu vienotā diskusiju forumā. Savukārt balvu zinātnē saņēma habilitētais profesors Aļģis Petrs-Piskarsks no Lietuvas par progresīviem lāzerfizikas un nelineārās optikas pētījumiem, inovatīvu lāzerinstrumentu izstrādi un auglīgu starptautisko sadarbību Eiropas un pasaules mērogā.

Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-20 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā risināti BA dienaskārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu