Tiesa pārskatīs Munkevica kukuļdošanas krimināllietu (9)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Rīga, 26.sept., LETA. Rīgas apgabaltiesa šodien pilnībā atcēla Jūrmalas pilsētas tiesas spriedumu bijušā Jūrmalas mēra Raimonda Munkevica kukuļdošanas krimināllietā, kurā apsūdzēts arī bijušais Jūrmalas domes priekšsēdētājs un kādreizējais pilsētas ātrās palīdzības valdes loceklis Normunds Pīrants.

Kā aģentūru LETA informēja apgabaltiesas preses sekretāre Inta Šaboha, apgabaltiesa nolēma krimināllietu nosūtīt jaunai izskatīšanai Jūrmalas pilsētas tiesai. Pilns tiesas nolēmums būs pieejams 3.oktobrī.

Kā aģentūrai LETA norādīja valsts apsūdzības uzturētāja prokurore Velta Zaļūksne, tiesa lietu nevērtēja pēc būtības, bet gan skatīja jautājumu par konkrētu kriminālprocesa pārkāpumu, proti, tiesas apspriedes noteikuma pārkāpumu.

LETA jau ziņoja, ka, sākot lietu skatīt apelācijas instancē, prokurore, apsūdzēto Munkevica un Pīranta aizstāvji norādīja uz divu Jūrmalas pilsētas tiesas tiesnešu pārkāpto tiesas apspriedes noslēpumu, gatavojot spriedumu. Tāpēc lietas izskatīšana tika atlikta, jo Rīgas apgabaltiesa vēlējās izprasīt no Jūrmalas pilsētas tiesas materiālus, lai noskaidrotu, vai tiesneses laikā no 15.janvāra līdz 23.janvārim bija pieņēmušas kādus nolēmumus citās lietās.

Apelācijas protestu par Munkevicu notiesājošo Jūrmalas pilsētas tiesas spriedumu bija iesniegusi prokurore, bet apelācijas sūdzības - apsūdzētā Pīranta aizstāvis Matisāns, apsūdzētais Munkevics, viņa aizstāve Alla Ignatjeva, kā arī Munkevica sieva Ivita Munkevica.

23.janvārī Jūrmalas pilsētas tiesa četru gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju piesprieda Munkevicam, bet kādreizējam Jūrmalas ātrās palīdzības valdes loceklim Pīrantam tika piespriests trīs gadu cietumsods ar mantas konfiskāciju.

Jau ziņots, ka Pīrants un Munkevics tika aizturēti 2010.gada 18.maija vakarā kriminālprocesā par 7114 eiro (5000 latu) kukuļa došanu, lai nodrošinātu toreizējam Jūrmalas mēram labvēlīgu rezultātu 20.maijā gaidāmajā neuzticības balsojumā. Kukulis esot piedāvāts deputātei Ivetai Blauai. Divas dienas vēlāk, 20.maijā, abi aizturētie tika apcietināti, bet Munkevics - arī gāzts no mēra amata.

2010.gada jūlija sākumā, kamēr Pīrants un Munkevics atradās apcietinājumā un izmantoja savas likumā paredzētās tiesības neliecināt, prokurore Zaļūksne viņiem abiem uzrādīja apsūdzības pēc Krimināllikuma 323.panta 2.daļas - par kukuļdošanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās. Par to paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Drīz pēc apsūdzību uzrādīšanas krimināllieta tika nodota Jūrmalas pilsētas tiesai, kas saistībā ar paaugstinātu sarežģītību lietas iztiesāšanu uzticēja trim tiesnesēm - Ilzei Freimanei, Gundegai Lapiņai un Solvitai Glaudānei.

Lietas skatīšanu pēc būtības Jūrmalas pilsētas tiesa sāka 2011.gada 25.novembrī, dodot vārdu prokurorei Zaļūksnei apsūdzības nolasīšanai. Pēc tam tiesa aicināja Munkevicu un Pīrantu paust savu attieksmi pret apsūdzību, un viņi abi norādīja, ka prokuratūras inkriminētajos noziedzīgajos nodarījumos savu vainu neatzīst.

Munkevicu tiesa pret 50 000 latu (71 143 eiro) drošības naudu no apcietinājuma atbrīvoja 2010.gada augusta sākumā, bet Pīrants pret 40 000 (56 914 eiro) latu drošības naudu brīvībā tika izlaists 2010.gada septembra vidū.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu