Vinovskis: «Mēs nevaram konkurēt ar valstīm, kurām ir lieli filmu budžeti» (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Filmas «Spēlmanis» pasaules pirmizrāde notika pērn prestižajā Sansebastjanas filmu festivālā Spānijā, tā izrādīta kopumā vairāk nekā 30 festivālos visā pasaulē un saņēmusi vairākas balvas. Pirmizrāde Latvijā notika 26.septembrī kinoteātrī «Splendid Palace». Pēc tās filmas producents Roberts Vinovskis portālam «Apollo» atklāja savas domas gan par Latvijas, gan Lietuvas nominētajām filmām.

Filma augstu novērtēta arī dzimtenē - šopavasar «Spēlmanis» Lietuvas kino un televīzijas festivālā «Sudraba dzērve» saņēma 10 nominācijas un 6 balvas, tai skaitā arī Labākā filma, Labākais režisors, Labākais scenārijs un Labākais aktieris, kā arī tikusi izvirzīta kā Lietuvas kandidāte ASV Kinoakadēmijas balvai Oskars labākās ārzemju filmas nominācijā.

«Esam gandarīti, ka šim mūsu kopdarbam ir lieliski klājies starptautiskajā kino vidē, tas ir piedalījies daudzos filmu festivālos un saņēmis augstu novērtējumu,» stāsta filmas producents Roberts Vinovskis.

«Domāju, šis ir lielisks veids, kā kopīgiem spēkiem un sadarbojoties gan stiprināt savstarpējās saites un iegūt papildus finansiālo un radošo kapacitāti, gan parādīt pasaulei, ka mūsu valstis var piedāvāt vērā ņemamus talantus un izcilas filmas. Tādēļ ļoti ceram, ka Spēlmanis arī Latvijā gūs skatītāju atsaucību, un ka sadarbība kino jomā starp Lietuvu un Latviju ies plašumā.»

Stāstu sapratīs visas valstīs

Vinovskis apgalvo, ka stāsts ir universāls. «Pat ja visa darbība norisinās Lietuvā un tie ir lietuviešu aktieri, stāsts ir universāls un tas ir saprotams it visur. To ir apliecinājuši arī vairāki festivāli.»

«Manuprāt tieši tas ir veids, kā kopprodukcijas jāveido. Man nešķiet pareizi, ka, veidojot kopprodukciju, tiek mēģināts atrasts sižetu, kurā tiek atainoti iesaistīto valstu tēli. Piemēram, ja būtu Vācijas-Norvēģijas-Latvijas kopprodukcija, tad filmā varētu redzēt vācu vīru, norvēģu sievu, latviešu bērnu u.tml. Tas beigās vienmēr izvēršas neveikli un apšaubāmi,» atzīst filmas producents.

Vienai filmu studijai divas «Oskaram» izvirzītas filmas

Filma «Spēlmanis» lielajai «Oskara» balvai ir izvirzīta no Lietuvas puses, taču no Latvijas izvirzīta ir Signes Baumanes filma «Akmeņi manās kabatās». Izrādās, ka arī ar šo filmu ir strādājusi filmu studija «Lokomotīve», Roberts Vinovskis ir filmas producents.

«Statistikas ailē ir noticis vēl nebijis gadījums, vienai filmu studijai ir divas «Oskaram» izvirzītas filmas. Sanāk, ka mēs konkurējam paši ar sevi,» smejas Vinovskis. «Taču mēs esam ļoti gandarīti, ka tā ir noticis un ka esam ieviesuši vēl nebijušu statistikas gadījumu.»

Bez mārketinga nekā

Pēc tam, kad valsts kādu filmu ir nominējusi, kā labāko, lai tām būtu iespējams virzīties tālāk un tuvāk «Oskara» balvai, ir nepieciešams diezgan liels budžets mārketingam. «Vai mums šāds budžets kaut daļēji būs iespējams, par to es uzzināšu nedaudz vēlāk. Jebkurā gadījumā ir skaidrs, ka mēs nevaram konkurēt ar valstīm, kurām ir lieli filmu budžeti,» atklāj producents.

Filmas operators ir Jānis Eglītis. Filma tapusi gan ar Latvijas un Lietuvas nacionālo atbalstu, gan ar Eiropas Padomes filmu atbalsta fonda Eurimages finansējumu. Latvijā filmu Spēlmanis sāks izrādīt no 26. septembra.

ASV Kinoakadēmijas balvas Oskars nominācijas tiks paziņotas 15. janvārī, balvas pasniegšanas ceremonija notiks 22. februārī.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu