Ziemeļkoreja apsūdz Dienvidkoreju «tīšā miera sarunu graušanā» (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Ziemeļkoreja apsūdzējusi Dienvidkoreju, ka tā tīšuprāt grauj mēģinājumus samazināt militāro spriedzi abu valstu starpā.

1500 vārdu garajā ziņojumā ceturtdien vakarā Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra KCNA piedāvāja savu versiju par trešdien notikušo augsta ranga Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas militāro pārstāvju tikšanos, kas noslēgusies bez rezultātiem. Savā ziņojumā KCNA nosoda Dienvidkorejas liekulību un iedomību.

Sarunu mērķis bija pārrunāt saspīlējumu, kas radies pēc apšaudes starp abām Korejām un nesaskaņām par faktisko jūras robežu.

Pēc abu valstu armiju pārstāvju tikšanās Phanmundžomas ciematā, kas atrodas kopīgajā drošības joslā starp abām Korejām, Dienvidkoreja paziņoja, ka abām pusēm neizdevās mazināt savas domstarpības.

KCNA ziņojumā teikts, ka Ziemeļkoreja bijusi spiesta Dienvidkoreju uz tikšanos aicināt trīs reizes, pirms tā piekrita, bet lūgums individuāli tikties ar Dienvidkorejas Nacionālās drošības padomnieku Kimu Kvandžinu ticis noraidīts.

Aģentūra arī sūdzējusies, ka Dienvidkoreja sākotnēji vēlējusies, lai sarunas norisinās slepenībā, bet pēc tam pārdomāja.

«Dienvidu puses attieksme ir saniknojusi Ziemeļu pusi,» pausts ziņojumā.

Sarunu laikā Ziemeļkoreja pieprasījusi Dienvidkorejai ierobežot aktīvistus, kas pāri robežai ar baloniem sūta pret Phenjanu vērstās propagandas skrejlapas.

Seula uzstāj, ka tai nav tiesību aizliegt šādas darbības, savukārt KCNA norāda, ka šāda atbilde ir izsmejoša un aizvainojoša.

Propagandas skrejlapu palaišana pāri robežai pagājušajā piektdienā izraisīja apšaudes uz abu valstu robežas, kad Ziemeļkorejas karavīri atklāja uguni uz aktīvistu palaistajiem baloniem ar skrejlapām.

Robežincidents apdraudējis mēneša sākumā panākto vienošanos par augsta ranga sarunu atsākšanu, kad negaidītā vizītē Dienvidkorejā ieradās Ziemeļkorejas delegācija. Iepriekš sarunas šā gada februārī tika apturētas.

Kā norādīja KCNA, izredzes uz augsta līmeņa kontaktu uzturēšanu starp Ziemeļkoreju un Dienvidkoreju ir drūmas.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu