Ābele: «Ja neesi slavens kinorežisors, 35 minūšu īsfilmu atsijās jau pirmajā kārtā» (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/Apollo

Raita un Laura Ābeles īsfilmas «Kastrāts Kuilis» pirmizrāde ir viens no kino festivāla «2Annas» īpašajiem notikumiem, tā notika 22.oktobra vakarā, kinoteātrī «Splendid Palace». Pilnajās skatītāju rindās īsfilmu apskatīt bija ieradies arī portāls «Apollo», pēc tās noskatīšanās devāmies aprunāties ar pašiem autoriem.

Filma ir impresionistisks stāsts par jaunu vīrieti - Valteru un viņa noslēpumu, kas neļauj iegūt funkcionālu lomu vietējā mazpilsētas sabiedrībā.

Īsfilmas autori skaidro, ka tas ir īss, uz kontrastiem balstīts stāsts par atsvešinātību, ilgām un pārdzimšanu. Filmas galvenais varonis Valters pavada savu ikdienu, dziedot vietējās baznīcas korī un pieskatot no tēva mantotās cūkas, taču tas nedara viņu mazāk vientuļu. Mierinājumu viņš meklē meitenes Aijas kompānijā, taču Valtera vīrišķības apliecinājumi ir pārāk neordināri.

Pirmizrāde pulcē pilnas kinoteātra skatītāju rindas

«Kastrāts Kuilis» pirmizrāde pulcēja pilnu kinoteātra «Splendid Palace» zāli, tiem, kuri bija ieradušies nedaudz vēlāk, nācās pat stāvēt kājās.

«Ņo vienas puses gaidījām, ka ieradīsies daudz cilvēku, jo abi ar brāli spēlējam grupā un zinām, ka mūsu mūzika interesē kādus 300-500 cilvēkus. Tā ir auditorija uz ko mēs orientējamies taisot koncertu, taču uz pirmizrādi gaidījām kādus 200 cilvēkus,» aklāj viens no filmas autoriem Raitis Ābele un piebilst, ka uz pirmizrādi ieradušies gandrīz divreiz vairāk cilvēki nekā bija plānots, kā arī jokoja, ka ar līdzpaņemtajiem pāris litriem stiprā dzēriena šajā gadījumā varētu būt par maz.

Ļoti palīdz skats no malas

Pirmā filmas montāža esot bijusi 35 minūtes, producents Toms Palmens uzreiz esot pateicis, ka ar to neko nevarot izdarīt un filmu brāļi var rādīt paši sev vai draugiem.

«Ja neesi slavens kinorežisors, tad ar 35 minūšu garu īsfilmu festivāls to atsijās pirmajā kārtā, tīri garuma pēc,» atklāj Ābele.

Raitis stāstīja, ka tagad daudz vairāk zina par īsfilmu žanru, piemēram, to, ka ir jāizstāsta viens stāsts, nevis trīs, kā puiši sākotnēji bija plānojuši. Viss tika izgriezts ārā un atstāts viens.

«Ļoti palīdzēja skats no malas. Mums stāv vairākas īsfilmu montāžas galdā, mēs paši nevaram tās pabeigt. Tāpēc ir vajadzīgs kāds no malas, kurš pasaka, kā labāk».

«Kastrātā kuiļa» mūžs

Pavisam nesen «Kastrāts kuilis» piedzīvoja pirmizrādi 23. Krievijas kinofestivālā «Kinoshock 2014», kur īsfilmu konkursā «Borders of Shock» ieguvā žūrijas speciālo balvu «For film directing, script and acting: great cinema well realized in a short form», kā arī festivāla «pagrīdes komitejas» specbalvu.

«Ar šo filmu esam nokavējuši pirmo festivālu apli, jo tad ir jāsāk gada sākumā un jāpiesakās visiem «A» klases festivāliem. Mēs iesiem cauri festivālu otrajam aplim,» par filmas nākotni spriež Raitis. «Katrā ziņā divi gadi ir posms, cik ilgi īsfilmu var izrādīt un mēs ceram, ka viņai priekšā vēl ilgs mūžs.»

Filmas pirmizrāde ir viens no Rīgas Starptautiskā filmu festivāla 2ANNAS īpašajiem notikumiem. Filma ir iekļauta arī Baltijas īsfilmu konkursā neatkarīgo režisoru darbu skatē. Pēc festivāla veidotāju domām, īsfilma «Kastrāts kuilis» baudāmi pārkāpj tematiskās, stilistiskās un ētikas robežas, kas raksturo mūsdienu kino vidi, kā arī rosina diskusiju par tādiem tematiem kā vīrišķība un dzimumu lomas.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu