Mežviets savulaik risinājis Sudānas ķīlnieku krīzi (16)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Drošības policijas (DP) priekšnieka kandidātu Normundu Mežvietu pazinēji raksturo kā augstas klases profesionāli, kurš savulaik Sudānā piedalījies sagūstīto Latvijas pilotu glābšanā un NATO samita Rīgā organizēšanā.

Kāda DP sadarbības iestādes amatpersona, kura nevēlējās atklāt savu vārdu un amatu, aģentūrai LETA Mežvietu raksturoja kā ļoti zinošu savas nozares profesionāli, kurš strādājis ar daudziem un dažādiem jautājumiem. Tāpat Mežvietam ir liela pieredze ne tikai praktisku jautājumu risināšanā, bet arī dažādu politikas dokumentu izstrādāšanā. Ņemot vērā iepriekšminēto, amatpersona uzskata, ka Mežviets ir pati atbilstošākā kandidatūra DP priekšnieka amatam.

Aģentūra LETA noskaidroja, ka Mežviets bija tā DP amatpersona, kura 2010.gadā devās uz Sudānu, lai risinātu jautājumu par šajā valstī sagūstītajiem Latvijas pilotiem. Tāpat viņš piedalījās drošības pasākumu organizēšanā NATO samita laikā Rīgā 2006.gadā.

LETA arhīvā atrodama Latvijas Ārlietu ministrijas (ĀM) izplatītā informācija, ka sagūstīto pilotu glābšanai tika izveidots Krīzes koordinācijas centrs ĀM vadībā. Tajā tika iesaistīti pārstāvji arī no DP Pretterorisma centra. Toreiz uz Sudānu tika nosūtīti divi īpašie Latvijas sūtņi - ĀM pārstāvis un DP amatpersona. Publiski pieejamā informācija liecina, ka Mežviets savulaik bija DP Pretterorisma centra direktora vietnieks.

Saskaņā ar oficiālo versiju 2010.gada 8.decembrī norisinājās ķīlnieku glābšanas operācija, kā rezultātā visi trīs Latvijas pilsoņi tika nogādāti drošā vietā ANO bāzē. Savukārt portāls «kasjauns.lv» vēstīja, ka Latvijas lidotāji no gūsta ir izlauzušies paši. Latvijas ĀM vairākkārt ir apgalvojusi, ka par ķīlnieku atbrīvošanu izpirkuma nauda nav tikusi maksāta.

«Ķīlnieku glābšanas operācijās piedalās tikai labākie profesionāļi, turklāt Mežvietam šajā Āfrikas valstī bija ātri jāspēj atrast kontakti ar Sudānas amatpersonām un ātri jārod risinājums. Došanās uz Āfriku nav tas pats, kas aizbraukt mierpilnā komandējumā uz Briseli,» norādīja anonīmais avots.

Ar Mežvietu vairākkārt darba jautājumos sadarbojies pašreizējais Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktora vietnieks katastrofu medicīnas jautājumos un Saeimas deputāts (LRA) Mārtiņš Šics, kurš DP amatpersonai arī velta vispozitīvākās atsauksmes.

«Tajos posmos, kad sagatavojām, saskaņojām un izstrādājām dažādus plānus, tostarp pretterorisma plānus, viņš bija absolūti konstruktīvs cilvēks, ar kuru viegli strādāt. Viņš ir profesionālis un cilvēks, kurš ļoti labi «ķer lauku»,» norādīja Šics.

Par Mežvietu publiski ir pieejama skopa informācija. Viņš 2000.gada sākumā strādājis Aizsardzības ministrijā, Izglītības un zinātnes ministrijā un Valsts kancelejā. Valsts ieņēmumu dienestā 2000.gadu sākumā iesniegtās deklarācijas liecina, ka Mežviets dzīvojis tikai no algas un nelieliem uzkrājumiem, viņam nav bijis parādu, īpašumu un automašīnas. DP viņš strādā kopš 2005.gada, un kopš tā laika viņa deklarācija publiski nav pieejama.

DP preses paziņojumā minētā informācija liecina, ka viņš ir dzimis 1973.gadā. Studējis Latvijas Universitātē, kur ieguvis sociālo zinātņu maģistra grādu politikas zinātnē un humanitāro zinātņu maģistra grādu vēsturē.

Ar nacionālās drošības jautājumiem Mežviets bijis saistīts kopš 2002.gada, savukārt dienestu Drošības policijā uzsāka 2005.gadā. Dienesta sākumā Mežviets strādājis ar pretterorisma jautājumiem, sniedzot būtisku ieguldījumu Drošības policijas Pretterorisma centra un nacionālās pretterorisma sistēmas izveidē un attīstībā.

Karjeras turpinājumā viņa pienākumi bijuši saistīti ar dienesta darba stratēģiskās plānošanas, iegūtās operatīvās informācijas analīzes, kā arī specdienestu starptautiskās sadarbības jautājumiem. Mežviets koordinē Drošības policijas gatavošanos Latvijas prezidentūrai ES Padomē. Savu augsto profesionalitāti Mežviets apliecinājis, plānojot sarežģītus augstākā līmeņa drošības pasākumus.

Mežvieta kandidatūru izvirzījis iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V), un par viņa iecelšanu amatā valdība lems šodien.

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu