Prognozē, kad Latvijā varētu sākties gripas izplatība (30)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Gripas izplatība Latvijā varētu sākties janvāra otrajā pusē, prognozē Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti.

Centra pārstāve Edīte Tetere aģentūrai LETA sacīja, ka šomēnes Latvijā ir reģistrēts viens gripas slimnieks, tomēr tas neliecina par gripas sezonas sākšanos. Šādi atsevišķi saslimšanas gadījumi pirms vīrusa cirkulācijas sākšanās tiek reģistrēti katru gadu, nereti arī vasarā.

«Gripas izplatība Eiropā vēl nav sākusies, un tāpēc grūti prognozēt, kad Latvijā sāksies gripas sezona. Parasti tā sākas janvāra otrajā pusē,» norādīja SPKC pārstāve.

Viņa atgādina, ka 2012.-2013.gada gripas sezona bija vissmagākā Latvijā pēdējo desmit gadu laikā, savukārt 2013.-2014.gada sezona - visvieglākā.

«Cerēsim, ka nekādu nepatīkamu pārsteigumu šajā sezonā nebūs, jo līdz šim brīdim Eiropas reģionā noteiktie gripas vīrusi līdzīgi tiem, kādi cirkulēja pagājušajā sezonā. Tomēr atcerēsimies, ka ar gripu vienmēr saistās arī neprognozējamas lietas,» uzsvēra Tetere.

Patlaban Latvijā aktīvi cirkulē citas elpceļu infekcijas, liecina SPKC apkopotie dati. Visvairāk ar tām šobrīd slimo mazi bērni un jaunāko klašu skolēni. Aizvadītajā nedēļā saslimstība ar elpceļu infekcijām, īpaši bērnu vidū, ir palielinājusies.

SPKC atgādina, ka vakcinācija tiek uzskatīta par efektīvāko gripas profilakses līdzekli. Īpaši nozīmīga tā ir riska grupas pacientiem, proti, tiem cilvēkiem, kuri sirgst ar hroniskām plaušu un sirds slimībām, cukura diabētu, imūnās sistēmas vājumu, grūtniecēm, kā arī bērniem vecumā līdz diviem gadiem un pacientiem, kas vecāki par 60 gadiem.

Tāpat gripas profilaksei svarīgi stiprināt organisma aizsargspējas un stingri ievērot personīgās higiēnas un piesardzības pasākumus, lai mazinātu infekcijas izplatīšanos no cilvēka uz cilvēku.

Komentāri (30)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu