Aicina palīdzēt smagi slimiem psoriāzes pacientiem (44)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: shawncampbell, CC BY-SA 2.0

29.oktobrī visā pasaulē tiek atzīmēta Pasaules Psoriāzes diena, tādēļ Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) speciālisti un dermatologi eksperti aicina atbildīgos valdības pārstāvjus, kā arī Nacionālo veselības dienestu, pieņemt tādus lēmumus, kas nodrošinās pieejamību ārstēšanai pacientiem, kuri sirgst ar psoriāzi, portālu «Apollo» informēja Kristīne Liepa, sabiedrisko attiecību konsultante.

Ar psoriāzi slimo aptuveni 2-3% jeb aptuveni 60 000 Latvijas iedzīvotāju darbspējīgā vecumā. Psoriāze ir smaga, hroniska, autoimūna ādas slimība, kas negatīvi ietekmē dzīves kvalitāti. Tā noris ar smagiem slimības paasinājumiem un ir saistāma ar paaugstinātu citu hronisku, nopietnu un dzīvību apdraudošu slimību un stāvokļu risku, ieskaitot kardiovaskulārās slimības, diabētu, hipertensiju un insultu.

Kā norāda Rīgas Stradiņa universitātes Infektoloģijas un dermatoloģijas katedras Asociētais profesors Jānis Ķīsis: «Vēl pirms dažiem gadiem psoriāze faktiski tika uzskatīta par neārstējamu slimību, taču nu ir pieejamas terapijas, ar kuru palīdzību iespējams uzlabot pacientu fizisko, un kas ir ne mazāk būtiski - arī emocionālo stāvokli. Bioloģisko medikamentu pieejamība tirgū diemžēl nenozīmē, ka visi pacienti to var atļauties, tādēļ te ļoti būtiska ir valsts loma un izpratne par investīcijām darbspējīgos iedzīvotājos. Igaunijā un Lietuvā jau tagad šo terapiju valsts apmaksā 100% apmērā.»

Ņemot vērā, ka psoriāze ir autoimūna slimība, kas neārstēta vai smagos gadījumos nepietiekoši un slikti kontrolēta rada ekonomisko, sociālo, medicīnisko un emocionālo kaitējumu pašam indivīdam, veselības aprūpei un sociālajai sistēmai kopumā, speciālisti aicina:

1)Iekļaut bioloģiskos medikamentus KZS, nodrošinot tiem 100% kompensācijas procentus;

2)Iekļaut bioloģisko terapiju KZS speciālai pacientu grupai, kuriem cita lokāla vai sistēmiska terapija nesniedz terapeitisko efektu un/vai nav iespējama;

3)Sadarbībā ar NVD izveidot darba grupu, nosakot klīniskus un medicīniskus kritērijus pacientu mērķgrupas definēšanai, kuriem terapija ar bioloģiskiem medikamentiem būtu vislietderīgākā;

Rīgas Stradiņa Universitātes speciālisti un dermatologi eksperti aicina Nacionālo Veselības Dienestu uz atklātu diskusiju par psoriāzes ārstēšanas pieejamības uzlabošanu un dermatoloģijas kā nozares attīstību kopumā.

Pēdējos gados Latvijā ar psoriāzi slimojošo skaitam ir tendence pieaugt, vienlaikus - cilvēkiem ir apgrūtināta pieejamība ārstēšanai tā kā valsts kompensējamo zāļu sarakstā (KZS) ir iekļauti medikamenti tikai psoriāzes vieglu un vidēji izteiktu formu ārstēšanai, bet smagu formu terapija ir ļoti ierobežota. Bez tam efektīvas psoriāzes terapijas nepieejamību nosaka arī psoriāzes kā indikācijas kompensācija tikai 50% apmērā.

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) speciālisti un dermatologi eksperti situācijas izklāstu, kā arī augstāk minētās rekomendācijas ietvēruši memorandā, kas nosūtīts Premjerministrei un veselības ministra p.i. Limdotai Straujumao, Valsts kancelejas direktorei Elitai Dreimanei, Veselības ministrijas valsts sekretāram Rinaldam Muciņam, kā arī Nacionālā veselības dienesta direktoram Mārim Taubem.

Memorandu parakstījuši: Prof. Ilona Hartmane; Rīgas Stradiņa universitātes Infektoloģijas un dermatoloģijas katedra, Prof. Jānis Ķīsis; Rīgas Stradiņa universitātes Infektoloģijas un dermatoloģijas katedra,Prof. Inese Mihailova; Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Klīniskā Imunoloģe, Dr. Raimonds Karls; Rīgas Stradiņa universitātes Infektoloģijas un dermatoloģijas katedra

Komentāri (44)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu