Ilvess cildina Rinkēviču kā «ļoti drosmīgu cilvēku» (193)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess piektdien Latvijas ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (V) uzslavējis kā «ļoti drosmīgu cilvēku un ļoti labu ārlietu ministru», ar šo paziņojumu nākot klajā neilgi pēc tam, kad Rinkēvičs publiski atzina, ka ir homoseksuāls.

«Ļoti drosmīgs cilvēks un ļoti labs ārlietu ministrs», sociālajā vietnē «Twitter» ierakstījis Ilvess.

Arī Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs paudis atbalstu Latvijas kolēģim.

«Edgar, mans draugs, apbrīnoju tavu drosmi un patiesumu,» sociālajā vietnē «Twitter» ierakstījis Lietuvas ministrs.

Komentējot Rinkēviča ceturtdienas paziņojumu, ka viņš ir homoseksuāls, ietekmīgais ASV laikraksts «The Washington Post» atzinis, ka tas ir liels solis uz priekšu homoseksuāļu tiesību aizsardzībā Austrumeiropā, kur joprojām valda sociāli konservatīvs politiskais klimats.

Laikraksts norāda, ka Rinkēviča paziņojums nekavējoties devis geju tiesību aizstāvjiem postkomunistiskajā Austrumeiropā «ietekmīgu balsi».

Avīze uzsver, ka tas ir īpaši nozīmīgi tāpēc, ka no 1.janvāra Latvija uzņemsies Eiropas Savienības (ES) prezidējošās valsts pienākumus, dodot papildu platformu iecietības veicināšanai pret viendzimuma attiecībām.

Ziņa par Rinkēviča atzīšanos nonākusi daudzu pasaules lielo mediju tīmekļa izdevumu pirmajās lapās. Tiesa gan, lielie angliski un vāciski rakstošie mediji aprobežojušies vien ar ziņas atstāstu, no plašākiem komentāriem atturoties.

Lai gan Maskava pēdējā laikā cenšas uzmesties par tā dēvēto tradicionālo vērtību aizstāvi globālā mērogā, arī krievu mediji no komentāriem šobrīd atturas.

Daži izdevumi vien atgādina, ka Rinkēvičs ir tas ministrs, kurš ierosinājis liegt dažiem Krievijas popkultūras pārstāvjiem ieceļot Latvijā.

Vēl atsevišķi margināli mediji ziņai par Rinkēviča soli likuši tādus tendenciozus virsrakstus kā «Eiropas paliek zilāka» vai «Latvija kļūst par LGBT starptautiskās kustības priekšposteni», taču citādā ziņā arī šie izdevumi saglabājuši pieklājības robežas.

Kā ziņots, Rinkēvičs ceturtdien vakarā savā «Twitter» kontā paziņoja, ka ir homoseksuāls.

Šādu atzīšanos ministrs pauda ar tekstu, ka mūsu valstij ir jārada tiesisks regulējums visa veida partnerattiecībām un par tām viņš cīnīsies. Tālāk sekoja teksts: «Zinu, ka tūliņ būs megahistērja, bet #Proudtobegay.»

Nākamajā ierakstā angļu valodā ministrs apliecināja: «Ar lepnumu paziņoju, ka esmu gejs... Labu veiksmi jums visiem...»

Rinkēvičs ir pirmais politiķis Latvijas vēsturē, kurš publiski atzinis, ka ir homoseksuāls.

Komentāri (193)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu