Nākamnedēļ Latvijas Banka laidīs apgrozībā «Gadskārtu monētu» (31)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Latvijas Banka

Nākamnedēļ Latvijas Banka laidīs apgrozībā savu piekto eiro kolekcijas monētu - «Gadskārtu monētu».

Šīs sudraba monētas nominālvērtība ir pieci eiro. Monētas mākslinieki ir Arvīds Priedīte, kurš veidojis grafisko dizainu, un Ligita Franckeviča, kas ir plastiskā veidojuma autore. Monēta kalta Nīderlandes kaltuvē «Koninklijke Nederlandse Munt», aģentūra LETA uzzināja centrālajā bankā.

Ievērojot lielo interesi par kolekcijas monētām, pēc eiro ieviešanas Latvijas Bankas kolekcijas monētu tirāžas tika palielinātas līdz 10 000.

Pirmā Latvijas Bankas izlaistā eiro kolekcijas monēta bija veltīta Ainažu jūrskolas jubilejai, bet otra - Jāņa Jaunsudrabiņa «Baltajai grāmatai». Šīs monētas izraisīja lielu pircēju interesi, Latvijas Bankas kasēs tās abas tika izpirktas pirmajā tirdzniecības dienā. Abu šo monētu tirāža bija 5000 eksemplāru. Trešā eiro kolekcijas monēta veltīta Baltijas ceļa 25.gadskārtai, ceturtā - Vecajam Stenderam. Šo monētu tirāža bija 10 000 monētu.

Eiro kolekcijas monētas ir maksāšanas līdzeklis tikai emisijas valstī, nevis visā eirozonā. Tomēr maz ticams, ka šādas monētas reāli nonāk apgrozībā, jo pēc būtības tās ir mākslas darbi un ir numismātu un citu interesentu īpaši pieprasītas. Kolekcijas monētu nominālvērtībai jābūt atšķirīgai no apgrozības monētu nominālvērtības, piemēram, pieci vai desmit eiro. Kolekcijas monētu krāsa, diametrs, svars, materiāls būtiski atšķiras no apgrozības monētu raksturlielumiem.

Komentāri (31)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu