Kā pasargāt sevi un savus bērnus no tabakas dūmu kaitīgās ietekmes? (36)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Tu nesmēķē, jo zini, ka smēķēšana var kaitēt Tavai veselībai. Bet ko darīt, ja esi spiests ieelpot tabakas dūmus pret savu gribu? Ir pierādīts, ka cilvēkiem, kas paši nesmēķē, bet ir regulāri pakļauti cigarešu dūmu ietekmei, var attīstīties nopietnas veselības problēmas, piemēram, plaušu un deguna dobuma vēzis, sirds slimības un dažādas elpvadu saslimšanas. Taču vēl lielāks risks saslimt ar šīm slimībām ir bērniem, jo viņu plaušas vēl tikai attīstās un ir viegli ievainojamas. Taču ko darīt, lai izvairītos no tabakas dūmiem?

Neļauj smēķēt mājā

Ja kāds no ģimenes locekļiem vai viesiem vēlas uzsmēķēt, neļauj to darīt iekštelpās. Lai arī smēķētāja elpā kaitīgie dūmi saglabājas vēl 3-8 minūtes, vismaz būsi pasargājis sevi un savu bērnu no tabakas dūmu tiešas ieelpošanas. Pat vislabākā ventilācija un filtri nevar droši un pilnīgi attīrīt gaisu telpā, kurā tiek smēķēts. Arī smēķēšana pie atvērta loga nelīdzēs, jo tabakas dūmi tāpat izplatīsies pa telpu un toksisku putekļu veidā nosēdīsies uz mēbelēm un virsmām. Šos dūmus bērns, pārvietojoties pa māju, pie mazākās kustības sacels gaisā un ieelpos.

Nekādā gadījumā neļauj smēķēt mašīnā

Ja brauc kopā ar smēķētāju, kuram brauciena laikā gribas uzsmēķēt, aicini viņu piestāt un smēķēt ārpus mašīnas. Smēķējot mašīnā pie atvērta loga, pa to izplūst vien neliela daļa tabakas dūmu, pārējie paliek mašīnā un veido sava veida «gāzes kameru». Šajā gadījumā sliktākā vieta, kur sēdēt, ir tieši aiz smēķētāja. Tur bieži vien sēž bērni, kuri ir spiesti saņemt lielāko dūmu devu.

Uzstāj uz to, ka smēķēšanas ierobežojumus nepieciešams ieviest arī darba vietā

Jaunākie pētījumu dati Latvijā rāda, ka caurmērā katrā otrajā darba vietā nav ieviesti smēķēšanas aizliegumi. Tas nozīmē, ka darbinieki drīkst smēķēt, kur vien vēlas, no kā cieš tie kolēģi, kuri nesmēķē. Likums paredz, ka darba vietā, ja vien tam nav ierīkota speciāla vieta, ir aizliegts smēķēt. Ja tas netiek ievērots, Tev ir tiesības informēt savu darba devēju un norādīt, ka vēlies no tabakas dūmiem brīvu darba vidi.

Izvairies no tabakas dūmiem sabiedriskās vietās

Likums nosaka, ka daudzās publiskās vietās, piemēram, ārstniecības iestādēs, sabiedriskā transporta pieturvietās un daudzdzīvokļu namu kāpņu telpās, ir aizliegts smēķēt. Nereti publiskās vietās ir ierīkotas speciālas vietas, kur smēķētāji drīkst uzturēties. Taču, ja ar bērnu atrodies vietā, kur nav smēķēšanas ierobežojumu, atgādini apkārtējiem, ka bērna klātbūtnē smēķēt nedrīkst un aicini viņus to nedarīt jūsu klātbūtnē, vai arī dodieties tālāk no smēķētāja.

Smēķēt bērna klātbūtnē – kategoriski aizliegts!

Bērni diemžēl visbiežāk ir pakļauti pasīvajai smēķēšanai, it īpaši, ja smēķētāji ir viņu vecāki. Latvijā teju katrs otrais skolēns pēdējās nedēļas laikā savās mājās ir ticis pakļauts pasīvajai smēķēšanai. Ja Tu pats smēķē, vai esi redzējis savu bērnu aizspiežam degunu vai pasakām «fui» katru reizi, kad aizdedzini cigareti viņa klātbūtnē? Šādi bērns tev cenšas pateikt, ka viņam ļoti nepatīk tas, ka liec viņam pret paša gribu ieelpot tabakas dūmus. Ja nevari sevis un sava bērna labā smēķēšanu atmest, tad vismaz dari to ārpus mājas, kur tabakas dūmi viņu nesasniegs.

www.pasivasmekesana.lv

* Apmaksāts reklāmas raksts

Komentāri (36)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu