Seile: LIZDA ir tiesības protestēt, jo 10% algas pielikuma janvārī nebūs (68)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Jaunā izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile uzskata, ka Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrībai (LIZDA), kas gatavojas streikam, ir tiesības protestēt, jo no 1.janvāra 10% algas pielikuma skolotājiem nebūs.

«LIZDA pārstāv skolotāju intereses, es labi saprotu LIZDA bažas, jo iepriekšējā periodā īstenībā skolotājiem bija solīts 10% pieaugums. Pat ja tas nebija ierakstīts valdības deklarācijā un nebija panākta vienošanās ar visām partijām par konkrētu algas pieaugumu, bet tomēr saruna par algas pieaugumu bija. Šobrīd, ņemot vērā ļoti ierobežoto naudas līdzekļu apjomu, kas pieejams dažādām papildus iniciatīvām, patiešām šī iespēja palielināt skolotāju atalgojumu par 10% no 1.janvāra pilnīgi noteikti nebūs,» žurnālistiem trešdien atzina Seile, kas stājusies amatā 5.novembrī.

Viņa teica, ka darīs visu, ko spēs, lai līdzekļus atalgojuma pielikumam budžetā panāktu, «bet tas, ka tie nebūs 10% no 1.janvāra, tas ir vairāk nekā skaidrs».

«Līdz ar to LIZDA ir visas tiesības protestēt,» arodbiedrības lēmumu uzsākt konsultācijas ar reģionālajām arodorganizācijām par iespējamu izglītības darbinieku streiku un tā norises laiku, komentēja Seile.

«Tajā pašā laikā es ceru, ka LIZDA būs konstruktīvs sarunu partneris, lai saprastu, kas ir tie iespējamie kompromisi situācijā, kad kopumā valstī ir naudas tik, cik ir. Ja tie šobrīd ir apmēram 100 miljoni eiro [papildus nākamā gada budžetā kopumā jaunajām iniciatīvām], tad tas ir jautājums, cik mēs varam objektīvi valstī atļauties, jo izglītības sistēma nav izolēta no visām pārējām norisēm,» viņa vienlaikus norādīja.

Uz jautājumu, vai darbs ar jauno skolotāja atalgojumu līdz ar to nav bijis veltīgs, jo nākamgad tam nepieciešamo 36 miljonu vietā plānoti tikai trīs miljoni, viņa atbildēja, ka sliktākais scenārijs būtu, ja modeļa izstrāde tiktu iesaldēta. «Tas būtu visļaunākais iespējamais scenārijs, proti, modeļa sašūpošana un iesaldēšana,» uz jautājumu atbildēja Seile.

Pēc LIZDA paziņotā kā minimums pakāpeniskai jaunā atalgojuma modeļa ieviešanai no valsts budžeta 2015.gadā ir nepieciešami vismaz 20 miljoni eiro.

Arodbiedrība atgādina, ka vēl pirms 12.Saeimas vēlēšanām tā ar astoņām lielākajām partijām – «Vienotību», Zaļo un zemnieku savienību, Nacionālo apvienību ,«Saskaņu», Latvijas Reģionu apvienību, «No sirds Latvijai» noslēdza vienošanos, paredzot nozarei adekvātu ikgadēju finansējuma pieaugumu no valsts budžetā, tostarp jauna pedagogu atalgojuma modeļa ieviešanai.

Komentāri (68)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu