«The Economist»: Rinkēviča paziņojums ir iekāpšana «politiskā un kultūras mīnu laukā» (268)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Britu žurnāls «The Economist» Latvijas ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (V) paziņojumu par seksuālo orientāciju dēvē par politiski riskantu, vienlaikus prognozējot, ka tas nesagraus ministra politisko karjeru, kā arī varētu veicināt pārmaiņas Latvijas sabiedrībā.

Rinkēviča paziņojumu par homoseksuālo orientāciju žurnāls atzinis par iekāpšanu «politiskā un kultūras mīnu laukā».

«Tas bija mazāk pompozs kā «Apple» izpilddirektora Tima Kuka paziņojums pirms nedēļas; to neievadīja rūpīgi veidoti komentāru raksti prominentos izdevumos. Taču Rinkēviča paziņojums ir tikpat nozīmīgs. Tas atspoguļo Latvijas geju neapskaužamo pozīciju likumos un kultūrā, kā arī pieaugošo homofobiskās kaimiņvalsts Krievijas ietekmi. Un tas var virzīt Latvijas kultūras standartus mazāk konservatīvā virzienā,» raksta žurnāls.

«The Economist» norāda uz Latvijas nesakārtoto likumdošanu civilo partnerattiecību jomā, atgādinot par neseno tiesas lēmumu, atzīstot, ka Zolitūdes traģēdijas bojāgājušā glābēja civilsievai nav tiesību uz valsts atbalstu.

«Šis lēmums norāda uz nopietnajām sociālajām sekām, kādas ir Latvijas likumdevēju uzstāšanai uz tradicionālām ģimenes normām, atsakoties atzīt jebkāda cita veida reģistrētas partnerattiecības kā vien heteroseksuālas laulības,» raksta žurnāls.

Pēc «The Economist» novērtējuma, Latvija ir sociāli konservatīvākā no Baltijas valstīm, atgādinot par agresīvajiem protestiem pret homoseksuālistu gājieniem un konstitūcijā veikto labojumu, definējot ģimeni kā savienību starp vīrieti un sievieti.

«Providus» pētniece Marija Golubeva žurnālam norāda, ka bijušajās komunistiskajās valstīs lēni pieņem Eiropas toleranci pret homoseksualitāti.

Pēc Golubevas sacītā, Latvijas krievvalodīgo kopienas viedokli arī ietekmē Krievijas valsts kontrolētie mediji, kas pēdējos gados homofobiju padarījuši par būtisku savas programmas daļu.

«Homofobija radījusi arī dažas dīvainas apvienības Latvijā,» raksta žurnāls, norādot uz nacionālboļševika Vladimira Lindermana sadarbību ar dziesminieku Kasparu Dimiteru, vācot parakstus likumam pret «homoseksuālisma propagandu», kā saturs līdzinās Krievijā 2013.gadā pieņemtajam likumam.

«The Economist» prognozē, ka Rinkēviča seksuālās orientācijas atklāšana, visdrīzāk, neietekmēs viņa politisko karjeru.

«Rinkēviča tvīta reālās sekas varbūt vēl ir nākotnē. Viņa pozīcija koalīcijas valdībā izskatās spēcīga, tāpat kā viņa darbs ārpolitikā. Izskatās, ka valdība lēnām, kaut arī varbūt ne entuziastiski, pievienojas viņa pozīcijai. Premjerministre Laimdota Straujuma minējusi, ka reģistrēto partnerattiecību jautājumam vajadzētu pievērst uzmanību,» raksta žurnāls.

Kā ziņots, Rinkēvičs ceturtdien vakarā savā «Twitter» kontā paziņoja, ka ir homoseksuāls.

Šādu atzīšanos ministrs pauda ar tekstu, ka mūsu valstij ir jārada tiesisks regulējums visa veida partnerattiecībām un par tām viņš cīnīsies. Tālāk sekoja teksts: «Zinu, ka tūliņ būs megahistērija, bet #Proudtobegay.»

Nākamajā ierakstā angļu valodā ministrs apliecināja: «Ar lepnumu paziņoju, ka esmu gejs... Labu veiksmi jums visiem...»

Rinkēvičs ir pirmais politiķis Latvijas vēsturē, kurš publiski atzinis, ka ir homoseksuāls.

Komentāri (268)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu