«Staro Rīga» ietvaros darbosies interaktīvā instalācija «Ekrāna tests»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Festivāla «Staro Rīga 2014» laikā, no 14. līdz 18. novembrim, katru dienu laika posmā no 18:00 līdz 23:00 Līvu laukumā (Kaļķu ielā 11) un vasaras kafejnīcas «Egle» (Kaļķu ielā 1a) laukumā darbosies interaktīva instalācija «Ekrāna tests». Instalācija tapusi īpaši gaismas festivālam «Staro Rīga 2014» un to veidojuši Lielbritānijas mākslinieki Pols Semons un Šarlote Goulda.

Neparastā video objekta mērķis ir pētīt dalībnieku kustības un to attālo auditorijas mijiedarbību. Projekta autori Pols Sermons un Šarlote Goulda objekta idejas priekšplānā izvirza sociālos un sabiedrības iesaistes aspektus, rotaļīgā veidā mēģinot «apgūt ielas un ekrānus», izmantojot tehniskos jauninājumus spontānās interakcijās, kameras atpazīšanas mehānismā un HD video konferences iespējās.

Projekta fonu veido virtuāla vide un animācijas, kas veidotas kino tematikā, par godu kino mēnesim - decembrim. Interakcijas laikā apmeklētājiem būs iespēja «izstaigāt» kino vēstures «takas» un iejusties dažādās neparastās kino lomās. Atbilstošu atmosfēru veidos īpaši projektam piemeklētie skaņdarbi un vizuālais materiāls.

Projekta «Ekrāna tests» pirmsākumi meklējami Glastonberijas festivāla (Lielbritānija) mākslas projektā «Pikniks uz ekrāna» (2009.) un darba autori ir rūpīgi ievērojuši iepriekšējā darba tehnisko un konceptuālo aspektu, lai radītu oriģinālu, konkrētai vietai piesaistītu darbu. Šī gada 12. un 13. septembrī mākslinieki viesojās Esplanādē ar projektu «Apdzīvo ekrānu», kas savienoja Rīgu ar Berlīni.

Instalācija darbosies gan kā vienas vietas instalācija starp 2 atsevišķām auditoriju grupām viena publiskā ekrāna priekšā, gan arī starp 2 ģeogrāfiski attālām auditorijām pie atsevišķiem ekrāniem. Projektā izmantojot telemātikas tehniku uz ekrāna tiks projicētas vienviet un dažādās pilsētās esošas auditorijas.

Par projekta autoriem:

Pols Sermons is vizuālās komunikācijas profesors Braitonas Univerisitātē, Lielbritānijā. Viņš ir izstrādājis virkni interaktīvi - telematiskās mākslas instalāciju, kas saņēmušas starptautisku atzinību. Sermons iepriekš bijis Salfordas univerisitātes kreatīvo tehnoloģiju profesors un vairāk kā 20 gadus strādājis kā aktīvs akadēmiskais pētnieks un radošais praktiķis, galvenokārt interaktīvo mediju mākslas jomā.

Strādājot pie fantastiska kibernētikas mākslinieka - profesora Roja Askota kā tēlotājmākslas bakalaura students Ņūportas tēlotājmākslas skolā 80to gadu vidū, Pols Sermons pieteica sevi kā vadošo pionieri interaktīvo mediju mākslā, iegūstot galveno balvu Austrijas konkursā «Ars Electronica Golden Nica», kas notika Lincā, īsi pēc maģistra pabeigšanas Redingas universitātē 1991. gadā. Balva Polu aizveda uz Somiju 90to gadu sākumā, lai radītu vienu no revolucionārākajiem teleprentācijas video instalāciju viņa karjerā «Telemātiskā sapņošana» 1992. gadā.

Šarlote Goulda ir digitālo mediju vecākā pasniedzēja Salfordas univerisitātē, Mākslas un mediju skolā un ir radījusi vairākas interaktīvās instalācijas pilsētu lielajiem ekrāniem, kas pēta lietotāja identitāti un radījusi peldošā stāstījuma jēdzienu. Sava pētījuma ietvaros viņa iepazīst kreatīvo un kultūras potenciālu, ko var piedāvāt pilsētas ekrāni digitālo mediju laikmetā un kā šīs jaunās tehnoloģijas un digitālās infrastruktūras ietekmi kā publika interaktē ar pilsētvidi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu