Aukstā kara stila incidents: Zviedrija paziņo, ka tai ir pierādījumi (239)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Zviedrija piektdien paziņoja, ka tās rīcībā ir pierādījumi, ka neliela zemūdene oktobrī iegāja tās ūdeņos, kad Aukstā kara stila incidents izraisīja nedēļu ilgus meklējumus un spekulācijas par Krievijas saistību ar nezināmu zemūdens objektu pie Zviedrijas krastiem.

«Zviedrijas aizsardzības spēki var apstiprināt, ka minizemūdene pārkāpa Zviedrijas teritorijas robežas. Tas ir nopietns un nepieņemams ārvalsts īstenots pārkāpums,» žurnālistiem piektdien sacīja Zviedrijas bruņoto spēku komandieris ģenerālis Sverkers Jēransons.

Viņš piebilda, ka ir neiespējami apstiprināt peldlīdzekļa valstisko piederību.

Meklēšanā, kas atgādināja Auksta kara laiku, kad bija aizdomas par padomju zemūdeņu tuvošanos Zviedrijas krastiem, bija iesaistīti jūras spēku kuģi, mīnu meklētāji un helikopteri, kā arī vairāk nekā 200 karavīri.

Zviedrijas premjerministrs Stefans Lefvens pauda stingru brīdinājumu pret tālākiem uzbrukumiem.

«Tiem, kas uzskata, ka var nelikumīgi ieiet Zviedrijas teritorijā, ir jāapzinās milzīgie riski, ko tas radītu pārkāpumā iesaistītajiem,» viņš teica.

«Mēs aizstāvēsim savu teritoriālo vienotību ar visiem pieejamajiem līdzekļiem. Bruņotajiem spēkiem ir nepieciešamās spējas, lai novērstu ārvalstu kuģa aizbēgšanu kritiskā situācijā un lai to izdarītu ar militāru spēku,» sacīja premjers.

Nezināma peldlīdzekļa meklēšana Stokholmas arhipelāgā sākās pēc tam, kad 17.oktobrī tika saņemta informācija par «cilvēka veidota objekta» atrašanos ūdenī. Iedzīvotāji sniedza simtiem ziņojumu, ka ūdenī pie Stokholmas «kaut kas» ir.

Lai gan Zviedrija atteicās tieši norādīt uz Krieviju, meklēšanas darbi vairoja bažas par drošību reģionā laikā, kad Kremlis kļūst arvien uzstājīgāks kopš konflikta Ukrainā sākuma un gaisa spēku aktivitātes pastiprināšanas pie Baltijas valstu gaisa telpas.

Meklēšanas laikā Krievija noliedza, ka apkaimē atrodas kāds tās kuģis un uzstāja, ka tā varētu būt Nīderlandes zemūdene, kas piedalījās kopīgās mācībās ar Zviedrijas jūras spēkiem pirms 17.oktobra. Nīderlande noliedza tādus apgalvojumus, sakot, ka tās zemūdene šajā dienā ir devusies prom.

Komentāri (239)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu