Eksperte: Publiskotie elektroenerģijas cenu piedāvājumi ir pārāk sarežģīti (67)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Publiskotie elektroenerģijas cenu piedāvājumi mājsaimniecībām ir sarežģīti un prasa ne tikai iedzīvotāju laiku un nopietnu iedziļināšanos līguma nosacījumos, bet arī labas rēķināšanas prasmes, uzskata «Swedbank» Privātpersonu finanšu institūta vadītāja Ieva Use-Cimmeramne.

Valstiskā līmenī ir noteikts atbalsts trūcīgām, maznodrošinātām un daudzbērnu ģimenēm, daļēji pasargājot tās no būtiskām elektrības cenu izmaiņām nākamajā gadā. «Šāds valsts atbalsts ir vērtējams ļoti pozitīvi. Pēc publiski izskanējušiem datiem - tas aptver aptuveni 100 000 mājsaimniecību, tomēr tā ir tikai daļa no visām mājsaimniecībām. Lai arī publiskajā telpā izskanējušie ekspertu, tajā skaitā valsts pārvaldē strādājošo pārstāvju vērtējumi par izmaiņu ietekmi uz mājsaimniecībām ir pozitīvāki, mūsu aprēķini liecina, ka ģimenēm savā personīgajā budžetā nākamajā gadā jārēķinās ar būtisku izdevumu pieaugumu, kā kompensēšanai nepietiks tikai ar elektrības paradumu maiņu,» ir pārliecināta institūta vadītāja.

«Swedbank» Privātpersonu finanšu institūta aprēķini veidoti trīs mājsaimniecību tipiem ar vidējo elektroenerģijas patēriņu 100 kilovatstundu (kWh), 200 kWh un 400 kWh mēnesī. Aprēķinā ir ņemta vērā zemākā piedāvātā cena katrā no patlaban četru elektroenerģijas uzņēmumu publiskotajiem cenrāžiem ar piedāvājumu mājsaimniecībām. Aprēķinā tiek pieņemts, ka mājsaimniecība no piedāvātā izvēlas tikai elektrības pakalpojumu, bez citiem papildu pakalpojumiem. Netiek ņemti vērā tādi izņēmumi kā personas (ģimenes) ar trūcīgas vai maznodrošinātas statusu, kā arī ģimenes, kurās ir trīs un vairāk bērnu. Šīm mājsaimniecībām valstiskā līmenī noteikta papildu aizsardzība līdz ar brīvā tirgus atvēršanas elektroenerģijas cenu izmaiņām.

Līdz ar elektroenerģijas tirgus atvēršanu maksājuma pieaugums par patērēto elektrību būs vislielākais tām mājsaimniecībām, kurās vidējais elektroenerģijas patēriņš mēnesī ir 100 kWh. Tām pieaugums būs no 40% atkarībā no izvēlētā piedāvātāja un tā cenu paketes izvēles. Straujš izmaksu pieaugums veidojas tāpēc, ka līdz šim šāda elektroenerģijas patēriņa mājsaimniecības iekļāvās tā dēvētajā «Starta tarifā» un par elektroenerģiju maksāja 11,64 eiro centus par katru kWh (gada laikā nepārsniedzot 1200 kWh). Jaunā zemākā publicēto piedāvājumu cena būtu, sākot no 16,33 eiro centiem par kWh. Ģimenēm ar šādu patēriņu savā 2015.gada budžetā jāparedz papildu 56 eiro elektrības izdevumu segšanai, sarēķinājis «Swedbank» Privātpersonu finanšu institūts.

Savukārt mājsaimniecībām ar vidējo elektroenerģijas patēriņu 200 kWh mēnesī izdevumi elektrības rēķina segšanai pieaugs par vismaz 22%. Gada laikā ģimenes ar šādu vidējo patēriņu līdz šim daļēji varēja izmantot «Starta tarifu» un daļēji «Pamata tarifu». Tagad šādai mājsaimniecībai, izvēloties zemāko cenu no piedāvātā tirgū, elektrības izdevumi gada laikā būs par aptuveni 70 eiro lielāki.

Par vismaz 100 eiro gadā jeb 14% pieaugs izdevumi tām mājsaimniecībām, kas mēnesī patērē vidēji 400 kWh elektroenerģijas.

Komentāri (67)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu