Dievu ēdiens - piparkūkas. Interesanti fakti no piparkūku vēstures (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Piparkūkas ir Ziemassvētku  neatņemama sastāvdaļa. Tagad grūti iedomāties, ka šis ēdiens pirms 5000 gadiem bijis tik īpašs, ka ar to mieloja tikai dievus vai pārdeva aptiekās kā zāles. Tie bija tik dārgi cepumi, ka bija pa kabatai tikai ļoti bagātiem cilvēkiem.

Piparkūku dzimtene ir Tuvie Austrumi, kur tās cepa jau pirms 5000 gadu. Ļaudis ticējuši, ka piparotajiem medus raušiem piemīt īpašs spēks un tos izmantojuši, lai atvairītu dēmonus, pielabinātos dievībām un dotu līdzi mirušajiem aizsaulē kā ceļamaizi

Medus cepumi bija dārgs un neparasts gardums, tos varēja atļauties augstdzimuši ļaudis tempļos un faraonu galmos.

Piparkūku slava nonāca līdz Romas impērijai, kur turpinājās to kulta tradīcija - medus cepumus ziedoja dievībām.

Tālāk piparkūku ceļš veda uz Viduslaiku Eiropu, tur piparkūkas pazīstamas kopš 992. gada, kad Francijā to pagatavošanu sāka mācīt armēņu mūks Nikopoles Gregorijs. Sākotnēji piparkūkas uzskatīja par dziedinošām, tāpēc pārdeva aptiekās. Mūki piparkūkas gatavojuši eņģeļu un svēto formās, un šīs piparkūku formas bijušas populāras līdz pat mūsdienām.

Gadsimtiem ilgi pipari bija dārgas garšvielas, kuras lietot varēja atļauties tikai turīgi pilsoņi. Bagātnieki viesus cienāja ar piparotiem cepumiem un dzērieniem. Īpaši iecienīts bija vīns ar garšvielām.

Pirmie 14 oficiāli atzītie piparkūku cepšanas meistari Eiropā savu amata ģildi izveidoja 1643. gadā Vācijā. Divus gadus vēlāk tika izdoti speciāli «piparkūku statūti», kas strikti reglamentēja ar piparkūkām saistītos jautājumus. piemēram, noteica, ka pārdot piparkūkas ir tiesības tikai tiem, kam pieder sava krāsns.

Anglijas karaliene Elizabete I valdīšanas laikā lūdza, lai uz svētkiem tiktu izgatavoti piparkūku cilvēciņi par godu viņas viesiem, kuriem šīs piparkūkas arī tika dalītas. Tā radās piparkūku vīriņš. Savukārt piparkūku mājiņa radās 19. gadsimtā, ļaudīm iedvesmojoties no brāļu Grimmu pasakas «Ansītis un Grietiņa». Piparkūku mājiņu gatavošanas tradīcijas mūsdienās attīstās, Amerika ir valsts, kurā Ziemassvētkos gatavo vidažādākās mājiņas, rīko konkursus un ļauj vaļu fantāzijai.

Pirmsākumos Anglijā piparkūkas sauca par «konservētu ingveru», jo to sastāvā noteikti bija šī garšviela. Anglijā 15.gadsimtā veidojās gadatirgu kultūra, un piparkūkas gadatirgos bija vienmēr. Tās gatavoja visiem svētkiem, tikai to forma noteica piederību kādam no tiem, piemēram, rudenī piparkūkas veidoja putnu vai olu formā, Lieldienās tās bija apaļas vai pogu formā.

Piparkūku sastāvā neatsverama nozīme ir garšvielām. Piparkūkām izmanto kanēli, muskatriekstu, krustnagliņas, ingveru, kardamonu, koriandru, melnos piparus, smaržīgos piparus un pūdercukuru.

Ēdot tagad tik pazīstamo Ziemassvētku našķi, varam apzināties, ka to pagatavošanā nepieciešamas sastāvdaļas no visiem zemeslodes nostūriem.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu