Eiropas kino «Oskars» Rīgā! Balvu pasniegšanā triumfē filma «Ida» (146)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/Apollo

13.decembra vakarā Latvijas Nacionālā opera kļuva par Eiropas un arī pašmāju kino ļaužu centrālo pulcēšanās vietu. Mūsu pašu «baltajā namā» norisinājās 27. Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonija. Jau no plkst. 18.00 kino nozares profesionāļi un Kinoakadēmijas nominanti bija redzami uz Nacionālās operas sarkanā paklāja. Ieskaties fotogalerijā!

No plkst. 18.00 uz operas sarkanā paklāja ieradās veiksmīgākās kinozvaigznes. Kopumā uz Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremoniju bija ieradušies apmēram 1000 viesi. To starpā bija arī Latvijā zināmi kino un teātra ļaudis - Rēzija Kalniņa, Olga Dreģe, Vilis un Zane Daudziņi, Indra Briķe, kinorežisors Jānis Nords, producente Alise Ģelze.

Rīgā ieradies arī Eiropas Kinoakadēmijas prezidents Vims Venders, kā arī priekšsēdētāja Agneška Holanda.

Ceremonijā piedalījās arī nominēto filmu pārstāvji, tostarp aktieris Johaness Kunke no Zviedrijas, aktrise Melisa Suzena no Turcijas un kinooperatori Mihails Kričmans no Krievijas un Lukašs Žals no Polijas. Klāt ir arī īpašo balvu žūrijas locekļi - komponists Helfdans E no Dānijas, režisors un producents Luišs Galvao Telešs no Portugāles, kostīmu mākslinieks Maikls O'Konors no Lielbritānijas, mākslinieciskais noformētājs Alans Starskis no Polija, kinooperators Asafs Sudrijs no Izraēlas un skaņu montāžists Pīters Varniers no Nīderlandes.

Eiropas Kinoakadēmijas laureāti

Kā labākā Eiropas komēdija godināta itāļu režisora Pjerfrančesko Diliberto filma «Mafija nogalina tikai vasarā».

Par gada režisoru atzīts Pavels Pavļikovskis, kurš veidojis filmu «Ida». Viņš balvu kopā ar kolēģi Rebeku Lenkeviču saņēmis arī par labāko scenāriju.

Kā atzina filmas režisors Pavļikovskis, viņš īpaši pārsteigts bijis par skatītāju simpātijas balvu, jo ar savām filmām nekad īpaši neesot mēģinājis patikt publikai. Režisors ir ļoti priecīgs par šo uzvaru. Viņš atzina, ka ar šādu nekomerciālu filmu droši vien nebūtu iespējams gūt panākumus amerikāņu kino industrijā.

Kā gada aktieris godināts Timotijs Spols filmā «Misters Tērners», savukārt gada aktrises gods ticis Marianai Kotijārai par tēlojumu filmā «Divas dienas, viena nakts».

Jau ziņots, ka Eiropas Kinoakadēmijas balvai tika nominētas filmas «Force Majeure», «Ida», «Leviatāns», «Nimfomāne. I un II daļa», «Ziemas sapnis», «Karmina un Āmens», «Le Week-end» un «Mafija nogalina tikai vasarā».

Eiropas labākā režisora titulam bija nominēts Nuri Bilje Džiljans par filmu «Ziemas miegs», Stīvens Naits par filmu «Loke», Rūbens Ostlunds par filmu «Force Majeur», Pavļikovskis par filmu «Ida», Paolo Virzi par filmu «Cilvēciskais kapitāls» un Andrejs Zvjagincevs par filmu «Leviatāns».

Eiropas aktrises nominācijā sacentās Mariana Alvaresa («Ievainotā»), Valērija Bruno Tedeski («Cilvēciskais kapitāls»), Kotijāra («Divas dienas, viena nakts»), Šarlote Geinsbūra («Nifomāne»), Agata Kuļeša un Agata Trebuhovska par («Ida»).

Uz Eiropas aktiera titulu pretendēja Brendans Glīsons («Golgāta»), Toms Hārdijs («Loke»), Aleksejs Serebrjakovs («Leviatāns»), Stellans Skārskards («Nimfomāne») un Spols («Misters Tērners»).

Komentāri (146)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu