Maskavieši savelk jostas (200)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Tie, kam ir uzkrājumi, steidzas tos tērēt. Tie, kam nav, no daudz kā atsakās. Ja sankcijas Ukrainas konflikta dēļ Krievijas iedzīvotājiem bija viegli panesamas, jo vairumam netrāpīja, tad straujo rubļa vērtības kritumu Krievijā izjūt teju ikviens, šovakar ziņo LTV raidījums «de facto».

Revolūcijas laukumā sastaptā Olga atbraukusi no Pleskavas uz Ziemassvētku tirdziņu pārdot kādas vietējās firmas produktus.

«Oi, baidāmies, kā tad nebaidīties. Ja, piemēram, kaut kas maksāja 30 rubļus, tagad maksā – 50. Bet alga taču nepieaug,» par dārdzību saka Olga.

Kādas firmas komercdirektors Leonīds Sisojevs apliecina, ka Krievijas biznesā nekādi lielie algu pielikumi nav gaidāmi: «Mūsu vēstījums darbiniekiem ir sekojošs - kungi, mums jāsavelk jostas! Ja cerējāt, ka dzīvosim tikpat labi kā stabilitātes laikā, tad tagad ir cita situācija, nekādu bonusu nebūs.»

Krievijas tauta ir pacietīga, un pie valūtas svārstībām vēsturiski pieradusi. Panikas neesot. Ir vecāki cilvēki, kas cenšas iepirkt vairāk griķus, tiem ažiotāžas dēļ cena īpaši uzlēkusi. Tiem, kam vairāk naudas, pērk ko nopietnāku.

«Ko var redzēt ar neapbruņotu aci, ažiotāža ir dārgas sadzīves tehnikas un auto veikalos. Cilvēki, kam ir kaut kādi rubļu uzkrājumi, cenšas tos iztērēt. Bet ne visi tā dara. Man pašam arī ir uzkrājumi rubļos, pats strādāju finanšu sfērā un tagad plēšu matus, kāpēc biju tāds muļķis un neuztaisīju valūtas depozītu, bet cerēju, ka rublis būs stabils,» saka Leonīds.

Krievijas ekonomika šogad saņēmusi vairākus sitienus – Rietumvalstu sankcijas Ukrainas konflikta dēļ, naftas cenas kritums un tagad sen nepieredzēts rubļa vērtības zudums.

Latviete Kristīne pusotru gadu strādā Maskavā, starptautiskā finanšu kompānijā. Viņai trīs gadu līgums noslēgts eiro, līdz ar to kursu svārstības algu neietekmē, bet citiem ārzemju kolēģiem tā nav paveicies.

«Mana kolēģe apsver iespēju braukt prom,» saka Kristīne un piebilst, ka vietējie krievu kolēģi atceļ jaungada ceļojumus.

Putina varai joprojām ir augsti reitingi Krievijas sabiedrībā. Taču bijušais Krievijas premjers Mihails Kasjanovs, eiropeiski orientētas opozīcijas partijas vadītājs, paredz pašreizējai varai divus gadus, ja tā nepieņems kardinālus lēmumus demokratizācijas virzienā.

«Ekonomiskais modelis, ko Putins ir veidojis pēdējos 10 gadus un ko es saucu par kapitālismu saviem draugiem, - šis modelis ir degradējis. Nākamgad mums būs ne tikai stagnācija, bet recesija,»

Maskavas Augstākās ekonomikas skolas zinātniskais vadītājs Jevgeņijs Jasins papildina, ka Putina režīms nespēs atjaunot uzticību eiropiešu acīs.

Komentāri (200)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu