Šodien pēdējo dienu var izvēlēties tirgotāju, no kura pirkt elektrību (117)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Daša Sinclair (dashable), CC BY-NC 2.0

Pirmdien ir pēdējā diena, kad mājsaimniecības var izvēlēties tirgotāju, no kura pirkt elektrību, sākot ar 2015.gada 1.janvāri.

2015.gada 1.janvārī Latvijā mājsaimniecībām tiks atvērts elektroenerģijas tirgus. Lai klienti no nākamā gada 1.janvāra varētu iegādāties elektrību pie sevis izvēlēta tirgotāja, šī ir pēdējā diena, kad veikt izvēli par labu kādam no četriem tirgotājiem - AS «Latvenergo», SIA «Baltcom TV», SIA «220 Enerģija» vai SIA «Win Baltic».

Tiesa, tas nenozīmē, ka mājsaimniecības turpmāk nevarēs mainīt elektrības tirgotāju. Kā iepriekš aģentūrai LETA skaidroja AS «Sadales tīkls» valdes loceklis Ilvars Pētersons, mājsaimniecības elektrības tirgotāju varēs mainīt kaut vai katru mēnesi.

«Tā kā brīvajā elektrības tirgū bez mājsaimniecībām ir iesaistītās trīs puses - iepriekšējais elektrības tirgotājs, jaunais tirgotājs un sadales sistēmas operators -, lai datu apmaiņa starp iesaistītajām pusēm notiktu kvalitatīvi, ir nepieciešamas divas nedēļas, tāpēc šā gada 15.decembris ir pēdējais datums, lai klients jau 1.janvārī varētu pirkt elektrību no jaunā tirgotāja,» sacīja Pētersons.

Viņš uzsvēra - ja klients vēlēsies mainīt tirgotāju pēc 15.decembra, tad viņš līgumu ar jauno piegādātāju varēs slēgt tikai vēl pēc mēneša - nevis ar 2015.gada 1.janvāri, bet 1.februāri.

Pētersons informēja, ka, pirms izvēlēties tirgotāju, klientiem būtu vēlams vēlreiz pārbaudīt un pārskatīt pašreizējos līgumus, precizēt savu enerģijas patēriņu, pievērst uzmanību elementārām lietām, lai izvēlētos sev labāko un atbilstošāko tirgotāja piedāvājumu. «Klientam būs jāizdara vienkārša izvēle starp piedāvājumiem, jāsazinās ar savu izvēlēto tirgotāju, kas savukārt tālāk komunicēs ar «Sadales tīklu» un nokārtos nepieciešamos dokumentus,» informēja «Sadales tīkla» pārstāvis.

Jau ziņots, ka sākotnēji elektroenerģijas tirgus pilnīga atvēršana bija plānota no 2014.gada 1.aprīļa. Taču šā gada martā Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumu Elektroenerģijas tirgus likumā, paredzot, ka mājsaimniecībām elektroenerģijas tirgu atvērs no 2015.gada 1.janvāra. Patlaban, kamēr mājsaimniecības elektroenerģijas patēriņš nav pārsniedzis 1200 kilovatstundas, tiek piemērots tā dēvētais Starta tarifs un maksa par elektrību ir 11,64 centi, bet pēc tam tiek maksāts tā dēvētais Pamata tarifs jeb 15,15 centi par kilovatstundu.

Līdz šim savus elektrības cenu piedāvājumus mājsaimniecībām publiskojuši četri tirgotāji.

«Latvenergo» produktu līnijā «Elektrum» iekļauti seši piedāvājumi. «Elektrum ekonomiskā» cena ir 16,7 centi par kilovatstundu, «Elektrum universālais» - 16,9 centi par kilovatstundu, «Elektrum klasiskais» - 16,9 centi par kilovatstundu, «Elektrum dinamiskā» cena būs atkarīga no elektroenerģijas cenas «Nord Pool Spot» biržā, savukārt «Elektrum izdevīgais 200+» vienas kilovatstundas cena 16,35 centi un viens eiro mēneša maksa, bet «Elektrum izdevīgais 600+» vienas kilovatstundas cena 16 centi un trīs eiro mēneša maksa.

«Win Baltic» izstrādājis divus tarifu plānus. Pirmais ir universālais ar minimālo garantēto enerģijas cenu 16,5 centi par kilovatstundu. Savukārt otrs «Win Baltic» tarifa plāns paredz tirgot elektrību pēc biržas cenas, kurā elektroenerģijas cena veidojas no biržas «Nord Pool Spot» mēneša vidējās svērtās elektroenerģijas cenas Latvijas reģionā, elektroenerģijas piegādes un sadales pakalpojumu, obligātā iepirkuma komponentes un pievienotās vērtības nodokļa.

«Baltcom» klientu portālā reģistrētiem klientiem standarta elektroenerģijas tarifs būs 0,1665 eiro par kWh pie kopējā patēriņa līdz 199 kWh mēnesī. Ja patēriņš mēnesī būs 200-599 kWh apmērā, cena, sākot no pirmās iztērētās kWh, būs 0,1650 eiro par kWh. Pie patēriņa no 600 līdz 999 kWh mēnesī cena par vienu kWh būs 0,1635 eiro. Bet, ja elektroenerģijas patēriņš mēnesī būs virs 1000 kWh, tad cena, sākot no pirmās iztērētās kWh, būs 0,1620 eiro par kWh. Savukārt «Baltcom» klientu portālā nereģistrētiem patērētājiem tiks piemērots par 0,015 eiro augstāks tarifs par vienu kWh. Ja vienai personai pieder vairāki īpašumi, piemēram, dzīvoklis, vasarnīca un garāža, tad visu īpašumu elektrības patēriņš var tikt summēts, un klients iegūs lētāku tarifu.

Savukārt «220 Enerģija» izstrādājusi divus piedāvājumus. «Garantētā» cena ir fiksēta un nemainīga cena par vienu kWh uz visu līguma periodu - 0,1638 eiro par kWh, ja klients izvēlas par elektrību norēķināties ar pēcapmaksu, un 0,1633 eiro par kWh - ar priekšapmaksu (ieskaitot PVN). Savukārt «Biržas» cena atkarībā no biržas svārstībām var būt no 0,12 līdz 0,18 eiro par kWh.

Komentāri (117)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu