ECT nepieņem tālākai izskatīšanai Čalovska sūdzību (33)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) nav pieņēmusi tālākai izskatīšanai kibernoziegumos apsūdzētā Latvijas piederīgā Denisa Čalovska lūgumu pārskatīt tiesas spriedumu lietā «Čalovskis pret Latviju», portāls «Apollo» uzzināja Ārlietu ministrijā.

Ministrija atsaucas uz ECT mājaslapā publicēto paziņojumu presei, kurā teikts, ka 15.decembrī ECT Lielās palātas kolēģija piecu tiesnešu sastāvā nepieņēma Čalovska lūgumu.

Jūlijā pasludinātajā spriedumā ECT noraidīja sūdzību par iesniedzēja izdošanu uz ASV, secinot, ka nav saskatāms cietsirdīgas vai pazemojošas apiešanās risks gadījumā, ja iesniedzēju izdotu ASV un tur atzītu par vainīgu viņam celtajās apsūdzībās par noziedzīgajiem nodarījumiem datorvidē.

Vienlaikus ECT atzina, ka iesniedzēja novietošana aiz metāla norobežojuma tiesas sēžu zālē, kā arī izdošanas apcietinājuma atsevišķi aspekti neatbilst Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijai (Konvencija).

24.jūlija spriedumā ECT arī norādīja, ka aizliegums izdot iesniedzēju ASV tiek saglabāts līdz sprieduma spēkā stāšanās brīdim vai arī līdz brīdim, kad tiesa sniegs citas norādes.

Ārlietu ministrija vēl nav saņēmusi oficiālo apliecinājumu no ECT, ka 24.jūlijā pasludinātais spriedums ir stājies spēkā.

Viens no Čalovska advokātiem Saulvedis Vārpiņš aģentūrai BNS norādīja, ka šāda sūdzības nepieņemšana nozīmē, ka Čalovskis ir izdodams tiesāšanai ASV. Viņš arī pieļāva, ka Latvija ilgi nevilcināsies ar Čalovska izdošanu ASV.

Latvijas pārstāve ECT Kristīne Līce aģentūrai BNS prognozēja, ka tiesas spriedums stāsies spēkā jau šogad.

Pagaidām gan vēl netiek prognozēts, kad Čalovskis tiks izdots ASV.

Komentāri (33)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu