Elektroenerģijas tirgotāju nomainījušas vien 0,5% mājsaimniecību (46)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Līdz šā gada 15.decembrim lēmumu par elektroenerģijas tirgotāja maiņu ir pieņēmušas 4069 jeb 0,5% mājsaimniecību, aģentūru LETA informēja AS «Sadales tīkls».

Jau ziņots, ka elektrību mājsaimniecībām pēc 2015.gada 1.janvāra tirgos AS «Latvenergo», SIA «Baltcom TV», SIA «220 Enerģija» un SIA «Win Baltic». Lai arī patlaban nav zināms, cik daudz klientu katrs uzņēmums piesaistījis, aģentūra LETA iepriekš noskaidroja, ka «Baltcom TV» un «220 Enerģija» elektrību pēc 1.janvāra katra tirgos ap 2000 klientu, turpretī «Latvenergo» un «Win Baltic» parakstīto līgumu skaitu aģentūrai LETA neizdevās uzzināt.

«Sadales tīkls» ir apkopojis datus par tirgotāju maiņu līdz šā gada 15.decembrim. Dati par katra tirgotāja klientu struktūru un klientu izvēlēto tirgotāja piedāvājumu ir pieejami tikai pašiem tirgotājiem. Taču ir zināms, ka līdz 15.decembrim lēmumu par tirgotāja maiņu ir pieņēmušas 4069 jeb 0,5% mājsaimniecību.

Elektrības tirgus atvēršanas procesu un iedzīvotāju aktivitāti «Sadales tīkls» salīdzina ar reiz jau pieredzētu izvēles situāciju - Latvijas telekomunikāciju nozari 2006.gadā, kad iedzīvotājiem tika nodrošināta iespēja mainīt mobilo sakaru operatoru, saglabājot telefona numuru. Pirmo trīs mēnešu laikā mobilo operatoru mainīja 0,5% no aptuveni 1,8 miljoniem šo sakaru lietotāju, absolūtos skaitļos - ap 3300 klientu mēnesī jeb 10 000 trīs mēnešu periodā.

Nākamais piemērs ir 2007.gads, kad tika atvērts elektrības tirgus juridiskām personām. To aktivitāte bija ievērojami zemāka nekā fizisko personu aktivitāte patlaban, kad tiek atvērts elektrības tirgus mājsaimniecībām. 2013.gadā elektrību brīvajā tirgū pirka jau 24 833 juridiskie klienti. Līdz ar to bažas par konkurences trūkumu brīvajā elektroenerģijas tirgū nav piepildījušās - šobrīd elektrību brīvajā tirgū aktīvi tirgo 12 tirgotāji, no kuriem četri apkalpo tieši mājsaimniecības.

Līdz ar to «Sadales tīkls» prognozē, ka 2015.gadā elektrības tirgotāju varētu nomainīt vismaz 6% mājsaimniecību.

«Turpmāk tikai un vienīgi tirgotāju mārketinga aktivitātes un cīņa par klientiem un tirgus daļu noteiks to, cik klientu būs vienam vai otram tirgotājam, savukārt iedzīvotājiem ir nepieciešams ilgāks laiks, lai aprastu ar jauno tirgus situāciju elektroenerģijas jomā, izprastu atvērtā tirgus principus un tirgotāju piedāvājumus. Latvijā, salīdzinot ar Igauniju, elektroenerģijas tirgus atvēršana ir īstenota daudz mierīgāk - bez liekas ažiotāžas un rindām klientu apkalpošanas centros. Tāpēc vēlreiz jāatgādina, ka ar 1.janvāri piedāvājumu izvēle nebeidzas. Arī turpmāk iedzīvotāji var analizēt savu elektrības patēriņu, vērtēt tirgotāju piedāvājumus un izdarīt savu izvēli par labu kādam no tirgū konkurējošu tirgotāju piedāvājumiem,» norādīja «Sadales tīkla» valdes loceklis Ilvars Pētersons.

Viens no faktoriem, kas mudina iedzīvotājus interesēties par tirgotāju piedāvājumiem un izvēlēties, ir elektrības patēriņa mēneša apjoms, kuram atbilstoši veidojas arī cena. Jo lielāks ir elektrības patēriņš un līdz ar to arī mēneša maksa, jo lielāka motivācija interesēties par tirgotāju piedāvājumiem un izvēlēties izdevīgāko. «Sadales tīkla» statistika liecina, ka tām mājsaimniecībām, kuras izvēlējās mainīt tirgotāju, vidējais patēriņš bija virs 260 kilovatstundām (kWh) mēnesī.

79% iedzīvotāju patēriņš nepārsniedz 200 kWh mēnesī. Līdz ar to šai iedzīvotāju daļai elektrības cena 2015.gadā būtiski nepieaugs. Atkarībā no izvēlētā tirgotāja piedāvājuma tas būs no 4,69 eiro (pie patēriņa 100 kWh) vai no 5,88 eiro mēnesī (pie patēriņa 200 kWh).

«Sadales tīklā» arī atgādina - lai atbalstītu sociāli mazaizsargātās sabiedrības grupas, likumdošanā paredzēts finansiāls atbalsts daudzbērnu ģimenēm, kuras no 1.janvāra katru mēnesi 300 kWh varēs iegādāties par pašreiz spēkā esošo Starta tarifa elektrības cenu. Savukārt trūcīgām un maznodrošinātām personām tiks saglabāta iespēja katru mēnesi iegādāties 100 kWh par minēto tarifu. 2015.gadā valsts noteikto atbalstu īstenos «Latvenergo». Turpmāk valsts sludinās iepirkumu elektrības tirgotājiem par iespēju nodrošināt valsts atbalstu daudzbērnu ģimenēm un maznodrošinātajiem.

Komentāri (46)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu