Uzņēmējs: Liela daļa ēdināšanas biznesa atrodas ēnu ekonomikā (25)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: esimpraim, CC BY-NC-ND 2.0

Tā kā liela daļa ēdināšanas biznesa Latvijā atrodas ēnu ekonomikā, godprātīgiem uzņēmējiem jārēķinās ar negodīgu konkurenci, tāpēc nākamgad plānotās Valsts ieņēmumu dienesta (VID) izmaiņas kases aparātu un kases sistēmu lietošanas kārtībā veicinās godīgu konkurenci, intervijā aģentūrai LETA stāsta ēdnīcu tīkla «Daily» īpašnieces SIA «Baltic Restaurants Business» valdes priekšsēdētājs Aigars Kaugars.

Konkrētus skaitļus par ēnu ekonomikas apmēru ēdināšanas jomā Kaugars nosaukt nevar, taču viņš atzīst, ka problēma pastāv. Pēc uzņēmuma aplēsēm, ēnu ekonomikā varētu būt apmēram viena trešdaļa no ēdināšanas biznesa.

«Par ēnu ekonomikas apjomu varam spriest, piemēram, pēc iepirkumos piedāvātajām nepamatoti zemām cenām pakalpojumiem un citiem indikatoriem. Jārēķinās, ka ēdināšana, tāpat kā jebkura cita pakalpojuma joma, kur ir iespējami skaidras naudas darījumi un iespēja nepaņemt čeku, nesamaksāt nodokļus, ir riska zonā. Pēdējie notikumi ēdināšanās jomā parāda, ka šiem pieņēmumiem ir arī pamats,» skaidro Kaugars.

Tāpēc VID iecere ieviest grozījumus kases aparātu un kases sistēmu kārtībā ir vērtējama pozitīvi. Pats svarīgākais no uzņēmēja viedokļa ir vienādi un skaidri nosacījumi visiem uzņēmējiem, līdz ar to VID iniciatīva par noteikumu izmaiņām kases aparātu un kases sistēmu lietošanā ir liels solis šo vienlīdzīgo nosacījumu nodrošināšanas virzienā.

«Mums kā augošam uzņēmumam līdz ar jaunām struktūrvienībām ir nepieciešami jauni kases aparāti, bet tie, kas ir, ar laiku gan morāli, gan fiziski noveco un ir jāmaina. Tas notiek dabiskā ceļā, un tas mums problēmas neradīs,» atzīmē Kaugars.

Viņš uzskata, ka šis ir labs un pareizs lēmums, jo beidzot visiem spēlētājiem būs vienādi nosacījumi finanšu darījumu uzskaitē. Tas veicinās godīgu konkurenci. «Lai gan - šīs izmaiņas skar tikai tos uzņēmējus un viņu struktūrvienības, kur gada apgrozījums pārsniedz 200 000 eiro, tātad joprojām pilnīgi vienādu nosacījumu tomēr nebūs.»

Kā ziņots, ņemot vērā daudzos gadījumus, kad notiek nelikumīga ielaušanās kases aparātu sistēmās, tehniskās prasības kases aparātiem būtu jānosaka vēl stingrākas, nevis jāmīkstina, kā to vēlas tirgotāji, iepriekš sacīja VID ģenerāldirektora vietnieks noziedzības apkarošanas jomā Kaspars Čerņeckis.

VID Nodokļu pārvaldes direktora vietniece Dace Pelēkā informēja, ka 2014.gada desmit mēnešos tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas nozares uzņēmumos veikto pārbaužu rezultāti liecina, ka 628 gadījumos jeb 52% no visiem pārbaudītajiem konstatēta iejaukšanās elektronisko kases aparātu sistēmās.

Kopumā šogad desmit mēnešos 1474 veiktajās tematiskajās pārbaudēs tirdzniecības un pakalpojumu sniedzēju uzņēmumos 71% gadījumu konstatēti dažādi pārkāpumi. 1208 gadījumos jeb 82% konstatēti pārkāpumi saistībā ar elektroniskajiem kases aparātiem.

Kā vēstīts, ar restorānu tīkla «Gan Bei» īpašniekiem saistītā organizētā noziedzīgā grupa katru mēnesi no uzņēmuma kases aparātiem izzagusi aptuveni 700 000 līdz 800 000 eiro skaidras naudas jeb 50% no mēneša apgrozījuma.

Kā liecina «Firmas.lv» informācija, ēdnīcu tīkla «Daily» pārvaldītāja SIA «Baltic Restaurants Latvia» 2013.gadu noslēdza ar 7 881 158 eiro apgrozījumu un 566 172 eiro peļņu.

SIA «Baltic Restaurants Latvia», kas līdz 2011.gada 12.septembrim darbojās ar nosaukumu SIA «Fazer Amica», dibināta 2001.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 4 176 128 eiro. Visas daļas pilnībā pieder SIA «Baltic Restaurant Business».

Savukārt «Baltic Restaurant Business» īpašnieki ir Kaugars - 30%, Anita Gleizde - 30%, Guntis Bredovskis - 30% un Kristīne Reimere - 10%.

Komentāri (25)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu