Noraida pārmetumus saistībā ar jūrā pazudušā Renāra meklēšanu (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sister72, CC BY-SA 2.0

Sociālajos tīklos un interneta ziņu portālu komentāru sadaļās pēc kaitbordista Renāra Mileikas pazušanas cilvēki nevienu reizi vien pārmeta atbildīgajiem dienestiem, ka sportista meklēšana uzsākta pārāk vēlu, savukārt citi notikušajā vainoja pašu kaitbordistu. Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centrā noraida izskanējušos pārmetumus, savukārt Kaitborda apvienībā «DDE» norāda, ka sarežģītie laika apstākļi nav šķērslis kaitošanai.

Jūras meklēšanas un glābšanas centra priekšnieks, komandleitnants Andris Skribis portālam «Apollo» atspēkoja izskanējušos pārmetumus - viņš uzsvēra, ka vienības tika noformētas maksimāli ātri, kā arī iesaistīti nepieciešamie resursi - šajā gadījumā viss notika laicīgi.

Skribis stāsta, ka cilvēku meklēšana šādos gadījumos ir balstīta uz daudzu gadu laikā izstrādātiem algoritmiem, aprēķiniem un pieredzi. Ņemot vērā aprēķinus, trīs stundu laikā kaitbordists nevarēja aizdreifēt pārāk tālu. Balstoties uz šiem aprēķiniem, tika noteikts meklējumu rajons, kurš trīs reizes tika pārmeklēts ar helikopteru, un divas reizes ar kuģiem.

Ņemot vērā laika apstākļus - vēja stiprumu un virzienu, kā arī straumi, ar katru meklēšanas reizi pārmeklējamais rajons tika paplašināts - gan kuģos, gan helikopterā tika izmantoti visi tehniskie resursi.

Kā vienu no būtiskākajiem šķēršļiem sportista meklējumos Skribis nosauc kaitbordista tērpu - tas bijis melns, turklāt bez atstarojošiem elementiem. Kā piemēru viņš minēja no kāda kuģa pazudušu glābšanas vesti ar spilgtiem atstarojošajiem elementiem - tā tika pamanīta un atrasta 11 minūšu laikā.

Skribis norāda, ka par kaitbordista atrašanos vietu ir grūti spriest - tās visas ir spekulācijas, vienlaikus norādot, ka viņš nevar būt Roņu salā, jo tā ir pārāk tālu. Tāpat Skribis saka, ka šādā hidrotērpā, kāds ir Mileikam, ņemot vērā pēdējo dienu ūdens temperatūru, var izdzīvot aptuveni sešas stundas.

Savukārt runājot par paša sportista vainu notikušajā, ņemot vērā, ka viņš kaitojis brīdī, kad meteorologi bija izsludinājuši oranžo brīdinājumu stiprā vēja dēļ, Kaitborda apvienības «DDE» kaitbordists Raimonds portālam «Apollo» stāsta, ka laika apstākļi nav šķērslis.

Viņš gan saka, gan nesaprot, kādēļ tā ir noticis. Kaitbordists saka, ja ir labvēlīgi apstākļi - vēja, kā arī straumes virziens, tad kaitot var arī ļoti stipra vēja laikā.

Viņam ir zināms, ka Mileika Kolkas ragā kaitojis atklātas jūras pusē, un, iespējams, sportists pats ir pieļāvis kādu kļūdu, vai arī bijušas tehniskas ķibeles ar ekipējumu, kuru dēļ viņš ierauts jūrā. Sarunas noslēgumā Raimonds saka - laika apstākļi nav noteicošais faktors, jo kaitbordisti ir kaitojuši arī tad, kad jūrā pūtis krietni spēcīgāks vējš, nekā tas bija sestdien.

Iepriekš vēstīts, ka glābēji izsaukumu uz Dundagas novadu saņēma sestdienas pēcpusdienā pēc pulksten 15. Krastā palicēji stāstīja, ka Renārs iepūsts jūrā un pazudis no redzesloka.

Rajons, kur pazuda kaitbordists, trīs reizes tika pārmeklēts ar helikopteru, un divas reizes ar kuģiem. Pirmdien Mileikas meklēšanu turpinās brīvprātīgie, kuri pārmeklēs piekrasti, cerībā atrast vīrieti.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu